Våra tjänster

Tips när du ska köpa lägenhet eller hus

Att köpa bostad är för de flesta en stor sak – och gör du det för första gången kan det kännas svårt att veta i vilken ände man ska börja. Därför har vi satt ihop en steg-för-steg-guide som hjälper dig att få koll på hur ett köp går till, från början till slut.

Familj packar upp flyttlådor i det nya hemmet
  1. Hur mycket kan jag låna?

    Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa hus eller köpa lägenhet. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.

    Räkna på bolån

    Ansök om lånelöfte

  2. Gå på visningar och hitta rätt bostad

    Först och främst gäller det att hitta en bostad som passar dina behov och din budget. Börja gå på visningar, så du får en bra uppfattning om bostadsmarknaden och vad du kan få för dina pengar. Tänk på att det kan uppstå budgivning och att slutpriset därför kan bli högre än utropspriset. Sätt ett tak för dig själv för vad din bostad får kosta.

    Tips inför budgivning.

    Ta hjälp av en lokal fastighetsmäklare.

  3. Undersök bostaden

    Det är viktigt att undersöka bostaden mycket noga som du ska köpa, så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. Ska du köpa lägenhet är det viktigt att titta igenom bostadsrättsföreningens ekonomi, eftersom den kan komma att påverka din månadsavgift framöver.

    Belåningsgrad BRF.

  4. Jag vann budgivningen! Vad gör jag nu?

    När du har hittat en bostad och vunnit budgivningen är det viktigt att du ansöker om bolån hos oss, innan du skriver på ett bindande avtal med mäklaren och säljare. Då kontrollerar vi att villkoren i ditt lånelöfte är uppfyllda och att vi kan godkänna bostaden som säkerhet.

    Ansök om bolån

  5. När kan jag skriva på avtalet hos mäklaren?

    När du har varit i kontakt med oss och fått ditt bolån för bostaden bekräftat så skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader.

    Handpenningslån

  6. Bestäm ditt låneupplägg

    Efter att du har skrivit på kontraktet är det dags att se över låneupplägget. Vi bokar in ett möte för att diskutera frågor som handlar om ditt bolån, till exempel om du ska ha rörlig eller bunden ränta och hur mycket du ska amortera.

    Vi hjälper dig dessutom med andra frågor som rör ditt nya boende, som till exempel hemförsäkringen eller om du vill prata om ditt sparande.

    Hur mycket måste jag amortera?

    Rörlig eller bunden ränta?

  7. Glöm inte att skicka tillbaka lånehandlingarna

    Var uppmärksam på att lånehandlingar kommer skickas ut till dig och ska returneras underskrivna till banken i god tid innan tillträdet.

  8. När får jag nycklarna till bostaden?

    Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses. Efter detta får du dina nycklar till bostaden och kan äntligen börja möblera i ditt nya hem!

Ska du byta bostad?

Ska du köpa ny bostad innan du sålt din nuvarande? Då kanske du behöver hjälp med ett tillfälligt lån innan du har fått pengar för din egna försäljning.

Borde jag prata med en jurist?

Det är bra att se över hur skyddad du och din familj är. Behöver du hjälp med ett samboavtal eller testamente? Vi har ett samarbete med Lexly och som kan hjälpa dig.

Prata bolån med oss

Det är mycket att tänka på när du köper bostad. Ring oss så hjälper vi dig. 

Kund i banken: 0771-22 11 22

För att kontakta oss via telefon behöver du vara ansluten. Anslut dig för att ringa.

Inte kund i banken: 0525-64900

Hitta ditt närmaste kontor

Vill du få hjälp av våra bostadsmäklare?

Ta del av expertis och låt våra lokala bostadsmäklare hjälpa dig att lyckas med din bostadsaffär.

Andra läste också

  • Checklista för bostadsrättsköp

    Att det är mycket att tänka på när man ska köpa bostadsrätt skulle nog de flesta skriva under på. Vad många dock glömmer är att det också är viktigt att ha koll på föreningens ekonomi. Vår privatekonom Arturo Arques förklara mer. Häng med!

    Checklista för bostadsrättsköp
  • Så funkar olika boformer

    Att bostadsmarknaden har blivit tuffare att ta sig in på kan nog de flesta hålla med om. Nu har en rad nya boformer dykt upp, som alternativ till de gamla. Vår privatekonom Arturo Arques berättar mer om hur de fungerar.

    Nya sätt att bo