När du letar efter en bostad att köpa behöver du först ansöka om ett lånelöfte. Då gör banken en bedömning över hur mycket du kan låna baserat på hur mycket du kan lägga i kontantinsats. Du vet då i vilken prisklass du kan leta i. När du sedan hittat en bostad du vill ha och vunnit budgivningen så behöver du ansöka om ett bolån hos banken. Tänk på att banken i det här skedet har rätt att neka dig ett bolån även om du tidigare fått ett beviljat lånelöfte. Det räcker alltså inte med att ha ett lånelöfte när du skriver på köpekontraktet för en bostad, du måste ha ett beviljat bolån så du med säkerhet vet att du kan betala bostaden.
- Lånelöftet är egentligen endast till för skedet där man letar bostad så man vet i vilken prisklass man ska kolla i. När man ska köpa en bostad är det superviktigt att ha ett bolån beviljat innan man skriver på kontraktet hos mäklaren. Annars kanske man inte kan betala bostaden, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.
När du fått ett bolån beviljat av banken, ska du skriva på köpekontraktet hos mäklaren. I samband med detta betalar du handpenningen. Oftast betalar man handpenningen med sin kontantinsats men ifall man har sin kontantinsats låst i en tidigare bostad som inte blivit såld än kan man ansöka om ett handpenningslån.
- Handpenningslån erbjuder vi till de som sålt sin nuvarande bostad men ännu inte fått ut pengarna från försäljningen. Då betalar banken handpenningen och så amorterar kunden av lånet efter att pengarna från försäljningen kommit in, säger Katarina Henriksson
När du får nycklarna till din nya bostad, vid tillträdesdagen, betalas resterande 90 % av bostadens värde. 85 % betalas då genom ditt bolån och 5 % betalas genom din resterande kontantinsats om du tagit fullt bolån.