Ansök om lånelöfte
Det är viktigt att ha ett lånelöfte på plats inför en budgivning. Ansök online och få besked efter 10 minuter.
Har du varit på visning och ska ge dig in i en budgivning om din drömbostad? Här beskriver vi tillsammans med Lotta Långström som är fastighetsmäklare på Askengren i Grebbestad om hur en budgivning går till och vilken strategi som är bäst för att vinna den.
- Det finns flera olika strategier att använda sig av för att vinna en budgivning. Vilket som är bäst eller oftast går vinnande ur en budgivning går inte att förutse. Det beror helt på hur de andra i budgivningen agerar men även på säljaren, säger Lotta Långström.
Det kan vara bra att ha koll på vilka strategier som ofta används för att vara förberedd. Oavsett vilken strategi du själv väljer, se till att aldrig buda mer än vad din ekonomi tillåter och se till att ha ett lånelöfte på plats. Här är några av de vanligaste strategierna vid budgivning:
När du anmält ditt intresse för en bostad bjuder mäklaren in dig till en budgivning som oftast sker på mäklarens hemsida. Budgivningen fungerar ungefär som en auktion där de olika intressenterna lägger sina bud anonymt.
- Säljaren är den som bestämmer hur länge budgivningen ska pågå och vem som till slut ska få köpa bostaden. Säljaren behöver inte välja den som lagt högst bud utan kan välja att sälja bostaden till någon annan av intressenterna, berättar Lotta Långström.
Oftast sker budgivningen öppet på mäklarens hemsida men säljaren kan också välja att ha en sluten budgivning. Då får alla intressenter lämna ett skriftligt bud till mäklaren som säljaren får välja bland. Man får alltså inte se de andra intressenternas bud eller hur många budgivare som är med vid en sluten budgivning.
- Våra skyldigheter som mäklare vid en budgivning är att tydligt informera om hur budgivningen går till och på vilket sätt du ska meddela ditt bud. Vi är också skyldiga att föra en budgivningslista under budgivningen. Den ska innehålla budgivarnas kontaktuppgifter, deras bud, tidpunkt då budet kom in och eventuella villkor med budet. Budgivningslistan får sedan säljaren ta del av i samband med tillträdet, säger Lotta Långström.
Ett bud är aldrig bindande, även om det är skriftligt. Det är först vid kontraktsskrivningen mellan köpare och säljare som budet man lagt blir bindande. Det innebär att du kan dra tillbaka ett bud om du vill men det kan också innebära att budgivare kan lägga in sena bud efter budgivningen men innan kontraktsskrivningen.
- Det finns några saker som kan vara bra att ha ordning på innan du ger dig in i en budgivning. Det allra viktigaste är: Ha ett giltigt lånelöfte! Ett lånelöfte visar hur mycket du får låna baserat på din inkomst och ditt kapital. Det gör det också enklare att sätta ett maxtak för hur mycket du kan buda i budgivningen, att helt enkelt inte lägga ett högre bud än ditt lånelöfte tillåter, tipsar Lotta.
Efter att du vunnit en budgivning är det viktigt att du också ansöker om ett bolån hos banken. Vid en sådan ansökan tittar banken även på bostadens värde och pris tillsammans med din inkomst och kapital innan de betalar ut ett bolån till dig. Tänk på att banken har rätt att neka dig bolån i det här steget även om du har ett giltigt lånelöfte sedan tidigare. Vid kontraktsskrivningen är det viktigt att du har ett godkänt bolån som kan betala för bostaden och inte bara ett lånelöfte.