Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Tips inför budgivning

Har du varit på visning och ska ge dig in i en budgivning om din drömbostad? Här beskriver vi tillsammans med Lotta Långström som är fastighetsmäklare på Askengren i Grebbestad om hur en budgivning går till och vilken strategi som är bäst för att vinna den.

Vilken strategi är bäst vid en budgivning?

- Det finns flera olika strategier att använda sig av för att vinna en budgivning. Vilket som är bäst eller oftast går vinnande ur en budgivning går inte att förutse. Det beror helt på hur de andra i budgivningen agerar men även på säljaren, säger Lotta Långström.

Det kan vara bra att ha koll på vilka strategier som ofta används för att vara förberedd. Oavsett vilken strategi du själv väljer, se till att aldrig buda mer än vad din ekonomi tillåter och se till att ha ett lånelöfte på plats. Här är några av de vanligaste strategierna vid budgivning:

 • Höja lite i taget
  För att inte riskera att betala för mycket kan du höja med små summor hela tiden. Det kan dock göra att fler och fler ger sig in i budgivningen.

 • Lägga ett högt bud direkt
  För att ”skrämma bort” andra spekulanter kan du lägga ett högt bud direkt. Risken med en sådan strategi är att du betalar för mycket.

 • Vara snabb och aktiv
  Genom att vara aktiv i budgivningen och snabbt lägga ett motbud så fort du blir överbudad kan du trötta ut och göra de andra spekulanterna osäkra.

 • Vara återhållsam och hålla sig i bakgrunden
  Genom att hålla dig i bakgrunden och lägga få och genomtänkta bud ger du så lite information som möjligt om dig själv till de andra spekulanterna.

 • Tidsbegränsade eller dolda bud
  Genom att lägga tidsbegränsade eller dolda bud kan du påskynda säljarens val. Vissa lägger även ett bud innan visning som bara blir aktuellt vid snabb affär.

 • Lägg dig över psykologiska gränser
  Många har sin maxgräns vid en jämn summa, till exempel 3 miljoner. Att lägga sig lite över ett jämnt belopp kan räcka för att den andre spekulanten ska dra sig ur. 
Lotta Långström sitter i studion under Sparbanken Tanums huskväll
Lotta Långström, fastighetsmäklare på Askengren Grebbestad

Så går en budgivning till

När du anmält ditt intresse för en bostad bjuder mäklaren in dig till en budgivning som oftast sker på mäklarens hemsida. Budgivningen fungerar ungefär som en auktion där de olika intressenterna lägger sina bud anonymt.

- Säljaren är den som bestämmer hur länge budgivningen ska pågå och vem som till slut ska få köpa bostaden. Säljaren behöver inte välja den som lagt högst bud utan kan välja att sälja bostaden till någon annan av intressenterna, berättar Lotta Långström.

Öppen eller sluten budgivning

Oftast sker budgivningen öppet på mäklarens hemsida men säljaren kan också välja att ha en sluten budgivning. Då får alla intressenter lämna ett skriftligt bud till mäklaren som säljaren får välja bland. Man får alltså inte se de andra intressenternas bud eller hur många budgivare som är med vid en sluten budgivning.

Mäklarens skyldigheter vid en budgivning

-     Våra skyldigheter som mäklare vid en budgivning är att tydligt informera om hur budgivningen går till och på vilket sätt du ska meddela ditt bud. Vi är också skyldiga att föra en budgivningslista under budgivningen. Den ska innehålla budgivarnas kontaktuppgifter, deras bud, tidpunkt då budet kom in och eventuella villkor med budet. Budgivningslistan får sedan säljaren ta del av i samband med tillträdet, säger Lotta Långström.

Bud är inte bindande

Ett bud är aldrig bindande, även om det är skriftligt. Det är först vid kontraktsskrivningen mellan köpare och säljare som budet man lagt blir bindande. Det innebär att du kan dra tillbaka ett bud om du vill men det kan också innebära att budgivare kan lägga in sena bud efter budgivningen men innan kontraktsskrivningen.

Att tänka på innan och efter en budgivning

-     Det finns några saker som kan vara bra att ha ordning på innan du ger dig in i en budgivning. Det allra viktigaste är: Ha ett giltigt lånelöfte! Ett lånelöfte visar hur mycket du får låna baserat på din inkomst och ditt kapital. Det gör det också enklare att sätta ett maxtak för hur mycket du kan buda i budgivningen, att helt enkelt inte lägga ett högre bud än ditt lånelöfte tillåter, tipsar Lotta.

Efter att du vunnit en budgivning är det viktigt att du också ansöker om ett bolån hos banken. Vid en sådan ansökan tittar banken även på bostadens värde och pris tillsammans med din inkomst och kapital innan de betalar ut ett bolån till dig. Tänk på att banken har rätt att neka dig bolån i det här steget även om du har ett giltigt lånelöfte sedan tidigare. Vid kontraktsskrivningen är det viktigt att du har ett godkänt bolån som kan betala för bostaden och inte bara ett lånelöfte.

Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Ansök om lånelöfte

Det är viktigt att ha ett lånelöfte på plats inför en budgivning. Ansök online och få besked efter 10 minuter.

Kenth Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Bolån

Vi hjälper dig finansiera ditt boende. Ansök om ett kostnadsfritt lånelöfte och få svar på 10 minuter.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.