Amorteringsplan
När du tar ett lån får du alltid en amorteringsplan från banken. Det är helt enkelt en plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Om du tagit ett bolån brukar lånet oftast vara så stort att amorteringsplanen sträcker sig över många år. I den här artikeln förklarar vi allt om hur en amorteringsplan fungerar och vad du kan förvänta dig innan du tar ett lån.
Hur fungerar en amorteringsplan?
Amorteringsplanen är ett förslag på återbetalning du får från banken baserat på vad du är tvungen att amortera enligt amorteringskravet, vad banken anser att du bör amortera och vad du själv känner att du skulle vilja amortera. Vissa vill inte amortera mer än vad de måste för att istället kunna spara pengar på exempelvis börsen medan vissa vill amortera mer för att göra sig mindre skuldsatt och på så sätt få ut mer pengar vid en eventuell försäljning av exempelvis en bostad. Vad som passar bäst för dig är individuellt och kan ändra sig under bolånets löptid. I så fall kan du alltid ändra din amorteringsplan.
Hur kan en amorteringsplan se ut?
I Sverige har vi lång löptid på våra bolån jämfört med många andra länder. Därför är det inte helt ovanligt att en amorteringsplan på ett bolån kan sträcka sig upp emot 50 år. Det måste inte ta så lång tid för dig att betala tillbaka lånet om du inte vill. Du har alla möjligheter att påverka din amorteringsplan genom att öka din amortering eller att extraamortera om du har möjlighet. Fundera på vad ditt syfte med amorteringen är innan du väljer hur du ska göra. Att amortera kan ses som ett slags sparande i sig då du minskar din räntekostnad för varje månad och dessutom får tillbaka det du amorterar den dagen du väljer att sälja din bostad. Vill du hellre spara pengarna på annat sätt, till exempel på börsen, kanske du vill amortera mindre.
Ska jag öka amorteringstakten om jag får löneförhöjning?
Det är upp till dig att bestämma om du vill förändra din amorteringsplan efter att din ekonomiska situation förändrats vid exempelvis en löneförhöjning. Fundera på vad du skulle vilja använda din extra inkomst till. Om du vill att pengarna ska gå till något du kommer köpa inom en snar framtid, som en bil eller en resa, då är det inte en bra idé att öka amorteringen då du ju binder pengarna i boendet. Känner du att du skulle vilja bli mindre skuldsatt kan det vara en bra idé att öka din amortering. Tänk på att om din löneförhöjning gör att lånet inte längre överstiger 4,5 % av din bruttoinkomst, så är du inte längre tvingad att amortera en extra procent enligt amorteringskravet. I så fall kan du höra av dig till banken för att minska din amortering.