Våra tjänster

Bruttolön och Nettolön

När det kommer till löneutbetalningar hör man ofta begreppen bruttolön och nettolön, men vad betyder de egentligen? Och hur räknar man ut vad man får kvar efter skatt? I den här artikeln går vi igenom vad bruttolön och nettolön är, samt hur du enkelt kan räkna ut din nettolön baserat på din bruttolön.

Femtio- och tjogolapp i uv-ljus.

Vad är bruttolön?

Bruttolön är den summa pengar du tjänar innan några avdrag, som exempelvis skatt och sociala avgifter, har gjorts. Det är alltså din totala lön enligt ditt anställningsavtal. Det är vanligt att bruttolön anges som en månadslön eller årslön beroende på hur din lön redovisas. Det är också bruttolön man använder sig av när man pratar om lön i en anställningsintervju eller vid en löneförhandling.

Vad är nettolön?

Nettolön är det belopp du faktiskt får utbetalt på ditt bankkonto efter att alla skatter och avgifter dragits av från din bruttolön. Det är alltså det du har kvar att använda efter att skatten har betalats.

Din nettolön varierar beroende på hur mycket inkomstskatt du betalar, vilket i sin tur påverkas av din bruttolön, var du bor, vilken skattetabell du tillhör och eventuella avdrag som kan påverka din slutgiltiga skattesats.

Skillnaden mellan bruttolön och nettolön

Den största skillnaden mellan bruttolön och nettolön är alltså att bruttolön är summan före skatter och andra avdrag, medan nettolön är det belopp som återstår efter att dessa avdrag gjorts. Hur stor skillnaden blir beror på flera faktorer, men framför allt på vilken skattetabell du tillhör och hur hög skattesatsen är där du bor. Olika avdrag kan också påverka din nettolön. Därför kan två personer med samma bruttolön få olika nettolön beroende på individuella förutsättningar.

Hur räknar man ut sin bruttolön?

Din bruttolön är tydligt angiven i ditt anställningsavtal eller lönebesked. Det är också bruttolön man pratar om när man diskuterar årsinkomst. Om du vill räkna ut din årslön baserat på din månadslön, multiplicerar du bara din månadslön med 12. 

Exempel: Om din månadslön är 30 000 kr, blir din bruttolön per år:

30 000 kr x 12 = 360 000 kr per år.

Hur räknar man ut sin nettolön?

Att räkna ut sin nettolön kräver att du tar hänsyn till hur mycket inkomstskatt du betalar. Skattesatsen kan variera beroende på din inkomst och var du bor. En vanlig schablonregel är att räkna med cirka 30 % skatt, men detta kan som sagt variera.

Här är en enkel formel för att uppskatta nettolönen:

Nettolön = Bruttolön x (1−Skattesats) 

Exempel: Om din månadslön är 30 000 kr och din skattesats är 30 %, så räknar du ut din nettolön så här:

30 000 kr x (1−0,30) = 30 000 kr x 0,70 = 21000 kr

I detta exempel är din nettolön alltså 21 000 kr, vilket innebär att 9 000 kr har dragits av i skatt.

Vad påverkar din nettolön?

Din nettolön kan påverkas av flera faktorer utöver den grundläggande skatten. Exempelvis kan olika avdrag, som antingen du själv eller din arbetsgivare drar av, minska det skattebelopp du behöver betala, och därmed öka din nettolön.

Många tror att nettolönen bara handlar om skattesatsen, men det finns flera andra faktorer som kan påverka hur mycket du får kvar i handen varje månad.

Tre kollegor står vid kaffeautomaten och snackar och skrattar

Inkomstskatt och lön efter skatt – Så fungerar det

Inkomstskattens storlek beror på flera faktorer, såsom vilken typ av inkomst du har, vilken kommun du bor i och de skatteavdrag du har. Här går vi igenom vad som påverkar din inkomstskatt och hur den bestämmer din lön efter skatt.

Två glada caféägare utanför sitt café

En viktig löneförmån – pension från jobbet

Att en bra pension är avgörande för att ekonomin efter jobbåren ska bära sig vet nog de flesta. Men det finns stor okunskap kring hur det svenska pensionssystemet faktiskt fungerar – vilket i sin tur leder till att pensionen kan bli onödigt låg för många. Vi förklarar hur det funkar.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.