Våra tjänster

Inkomstskatt och lön efter skatt – Så fungerar det

Inkomstskattens storlek beror på flera faktorer, såsom vilken typ av inkomst du har, vilken kommun du bor i och de skatteavdrag du har. Här går vi igenom vad som påverkar din inkomstskatt och hur den bestämmer din lön efter skatt.

Tre kollegor står vid kaffeautomaten och snackar och skrattar

Kort om skatt på lön

  • I Sverige har vi en progressiv inkomstskatt, det innebär att skatten i procent ökar med inkomstens storlek.

  • På inkomst från arbete betalar man skatt till kommun och region, har man en högre inkomst betalar man även statlig inkomstskatt. 

  • Hur mycket man betalar i skatt påverkas också av grundavdrag och eventuellt jobbskatteavdrag.

Vad är inkomstskatt?

Inkomstskatt är skatt som du betalar på den inkomst du får från arbete, pension eller andra typer av ersättningar. Skatten delas i två delar: kommunal skatt och, om du tjänar över en viss gräns, statlig skatt. Hur mycket skatt du betalar beror på hur hög din lön är samt var i landet du bor, eftersom den kommunala skatten varierar mellan olika kommuner.

Skillnaden mellan kommunal och statlig skatt

Kommunal skatt är den vanligaste formen av inkomstskatt och betalas av alla som har en beskattningsbar inkomst. Denna skatt varierar beroende på vilken kommun och region du bor i, men ligger i genomsnitt på cirka 32 %. Det betyder att för varje 100 kronor du tjänar, går ungefär 32 kronor till skatt.

Om din lön överstiger ett visst belopp måste du även betala statlig skatt. Gränsen för när du börjar betala statlig skatt ändras varje år, men för inkomståret 2024 ligger gränsen på cirka 615 300 kronor per år. Om du tjänar mer än detta belopp betalar du 20 % i statlig skatt på den del av din inkomst som överstiger gränsen.

Skattetabell – Vad är det och vilken skattetabell har jag?

Hur mycket kommunal skatt som dras beror på vilken skattetabell du tillhör. Skattetabeller används av Skatteverket för att avgöra hur mycket skatt som ska dras från din lön varje månad, och det är faktorer som din inkomst, vilken kommun du bor i och eventuella avgifter som kyrkoskatt som påverkar din skattetabell.

Vilken skattetabell har jag?

Din skattetabell bestäms av din folkbokföringsadress och den kommunalskatt som gäller där. Om du vill ta reda på vilken skattetabell du har, kan du enkelt hitta denna information genom att logga in på Skatteverkets hemsida med ditt BankID. Där finns en detaljerad beskrivning av din skattetabell och hur mycket skatt som dras baserat på din inkomst.

Det är viktigt att hålla koll på din skattetabell, eftersom felaktigt skatteavdrag kan leda till att du får kvarskatt eller en oväntat hög skatteåterbäring. Skulle din inkomst förändras under året, eller om du flyttar till en kommun med en annan skattesats, kan din skattetabell behöva justeras.

Detta ingår i skatten på lön

Kommunalskatt

I kommunalskatten ingår skatt både till kommun och region. 2024 är den genomsnittliga kommunalskatten 32,37 procent. Högst kommunalskatt har Degerfors kommun, med 35,30 procent och lägst har Österåkers kommun med 28,98 procent.

Statlig skatt

Tjänar du mer än 615 300 kronor i lön per år (2024), betalar du också statlig inkomstskatt på ytterligare 20 procent. Den statliga inkomstskatten betalar du endast på den överstigande delen. 

Den inkomst man betalar statlig inkomstskatt på justeras sedan med grundavdraget för att få fram skiktgränsen, som 2024 ligger på 598 500 kronor per år. Det innebär att har du en förvärvsinkomst över 615 300 kronor betalar du statlig inkomstskatt men skatten beräknas utifrån skiktgränsen.

Marginalskatt

Marginalskatt är hur stor del av den sista intjänade tusenlappen du betalar i skatt, uttryckt i procent. Eftersom inkomstskatten är olika för olika inkomstnivåer kommer också marginalskatten vara det. Förenklat kan man säga att om du inte betalar statlig inkomstskatt så kommer din marginalskatt vara runt 30 procent.

Grundavdrag

Ett grundavdrag är ett avdrag som alla som bor i Sverige och har inkomst får dra av från sin inkomst innan skatt räknas ut. Det vill säga en del av din inkomst undantas från beskattning. Hur stort grundavdraget är beror på din inkomst och om du har fyllt 66 år eller inte vid årets ingång. För personer med mycket låga eller mycket höga inkomster är grundavdraget lägre, medan det är högre för dem med medelinkomst.

I praktiken innebär detta att en viss del av din inkomst är skattefri.

Jobbskatteavdrag

Jobbskatteavdrag är en skattelättnad i form av skattereduktion (det vill säga avdrag från skatten) grundad på arbetsinkomst. Storleken på jobbskatteavdraget beror på din inkomst och på om du har fyllt 66 år eller inte vid årets ingång.

Hur räknar man ut sin lön efter skatt?

Din lön före skatt kallas bruttolön, och efter att skatten har dragits av får du din nettolön, alltså din lön efter skatt.

För att räkna ut din lön efter skatt kan du följa dessa steg:

  1. Ta din bruttolön, det vill säga din lön innan skatten är dragen.
  2. Kolla upp hur mycket kommunal skatt du betalar, vilket beror på vilken kommun du bor i. Genomsnittet ligger på cirka 32 %.
  3. Om din årsinkomst överstiger 615 300 kronor, lägg till 20 % statlig skatt på den delen av din lön som överstiger gränsen.
  4. Dra av summan av din kommunala och statliga skatt från din bruttolön. Det belopp du har kvar är din lön efter skatt.

Om vi tar ett exempel:

Din månadslön före skatt är 40 000 kronor. Du bor i en kommun där kommunalskatten är 32 %.Eftersom din årsinkomst inte överstiger gränsen för statlig skatt, behöver du inte betala någon statlig skatt. 32 % av 40 000 kronor är 12 800 kronor. Det betyder att din lön efter skatt blir 40 000 – 12 800 = 27 200 kronor.

På Skatteverkets webbplats kan du räkna ut vad du ska betala i skatt per månad under 2024. Du kan också se din skattetabell.

Skatteverkets webbplats (skatteverket.se)

Räkneexempel på skatt

Inkomst och inkomstskatt, kronor per månad

Inkomst Skatt på lön upp till 66 år Skatt på lön vid årets ingång Skatt på pension
20 000 3 600 800 3 500
30 000 6 500 3 300 6 300
50 000 12 700 9 600 12 600
70 000 23 400 20 900 23 300

 

Grundavdrag, kronor per månad

Inkomst Upp till 66 år 66 år vid årets ingång
20 000 3 200 9 500
30 000 2 200 11 100
50 000 1 400 12 500
70 000 1 400 7 900

 

Jobbskatteavdrag, kronor per månad och om inkomst är från arbete

Inkomst Upp till 66 år 66 år vid årets ingång
20 000 2 000 2 700
30 000 2 900 3 000
50 000 3 600 3 000
70 000 3 400 2 400

 

Skillnad mellan skatt på lön och pension

Likheter och skillnader

  • Lön och pension beskattas i grunden på samma sätt.
  • På pension har man dock inget jobbskatteavdrag, men man har ett förhöjt grundavdrag vilket gör att skatten blir relativt lika.

För dig som är som pensionär

  • Du betalar inkomstskatt i Sverige även som  pensionär. 
  • Hur mycket du betalar i skatt beror på din pension. Den kan också bero på hur gammal du är, samt vilken kommun och region du bor i.
  • Grundavdraget skiljer sig beroende på din ålder och typ av inkomst.

Tips!

Koll på tjänstepensionen

De flesta arbetsgivare erbjuder sina anställda tjänstepension. Den är en viktig del av pensionen så om du inte vet om du får tjänstepension - fråga.

Andra läste också

  • Valen du gör som ung påverkar din pension

    Frågan om pensionen känns avlägsen för de flesta unga. Men de val du gör i tidig ålder påverkar även din pension och är bra att sätta sig in i.

    Hur kan man påverka sin pension som ung?
  • Planera ditt pensionsuttag i tid

    Tio, fem eller ett år? Oavsett hur långt du har kvar till din pension är det en god idé att planera för hur du ska ta ut den. Läs om valen som kan göra skillnad för din ekonomi.

    Planera ditt pensionsuttag i tid