Skatteåterbäring 2025 - alla viktiga datum & tips

Femtio- och tjogolapp i uv-ljus.

När får man egentligen skatteåterbäringen 2025? Det beror på hur och när du deklarerar. För att få skatteåterbäringen tidigt behöver du godkänna deklarationen digitalt, utan ändringar, senast den 2 april 2025. Då kan pengarna komma redan mellan den 8–11 april. Senast den 2 maj 2025 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket.

När kommer skatteåterbäringen 2025?

Här är några viktiga datum att hålla koll på:

  • 12 februari:

    Sista dagen att betala kvarskatt över 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Kostnadsränta börjar räknas på kvarskatt över 30 000 kronor efter den 12 februari.

  • 2 mars:

    Sista dagen att skaffa digital brevlåda om du vill få din inkomstdeklaration tidigare och digitalt.

  • 7 mars:

    Nu finns din deklaration tillgänglig på Mina Sidor på Skatteverkets hemsida. Du som har digital brevlåda har fått deklarationen skickad till dig som en pdf-fil.

  • 18 mars:

    Nu kan du börja deklarera i Skatteverkets e-tjänst och app. Du kan deklarera även om du inte fått din pappersdeklaration än, så länge du har e-legitimation att logga in i e-tjänsten med.

  • 2 april:

    Sista dagen att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst för att kunna få slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring i april om du inte ändrar eller lägger till något.

  • 7-11 april:

    Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut eventuell skatteåterbäring till dig som godkände din deklaration digitalt senast den 2 april, utan att ändra eller lägga till något. Saknar du digital brevlåda får du slutskattebeskedet med posten 1–3 veckor senare.

  • 15 april:

    Du som inte har digital brevlåda får din deklaration med posten senast den 15 april. Har du e-legitimation kan du deklarera digitalt från och med 18 mars även om du inte fått din pappersdeklaration än.

  • 2 maj:

    Sista dagen att lämna in din inkomstdeklaration för inkomståret 2024.

  • 5 maj:

    Sista dagen att betala kvarskatt under 30 000 kronor för att undvika kostnadsränta. Ränta på belopp under 30 000 kr börjar räknas från och med 5 maj.

  • 3-5 juni:

    Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut eventuell skatteåterbäring till dig som deklarerat innan den 2 maj digitalt eller på papper och som inte redan fått pengarna i april. 

Vad avgör när du får pengarna?

Det som avgör när du får skatteåterbäringen är bland annat:

  • Om du deklarerar digitalt eller på papper
  • Om du gör ändringar i deklarationen
  • Om du är privatperson eller företagare

För att få din skatteåterbäring utbetald automatiskt behöver du ha anmält ett konto till Skatteverket, det kan ta några bankdagar att få det registrerat. Om du inte anmält konto står pengarna kvar på ditt skattekonto.

Får du mindre än 100 kronor tillbaka i skatteåterbäring betalas pengarna inte ut. I stället finns pengarna kvar på ditt skattekonto.

Läs mer om alla viktiga datum på skatteverket.se
Du kan även ringa Skatteupplysningen 0771–567 567 (utlandet: + 46 8 564 851 60)

Så får du pengarna tidigt

Följ dessa steg:

  1. Skaffa digital brevlåda senast i februari
  2. Deklarera digitalt, utan ändringar*
  3. Godkänn deklarationen senast den 2 april

*Som ändring räknas till exempel om du vill göra avdrag för resor till och från arbetet eller ska redovisa att du sålt din bostad.

Så får du din deklaration digitalt istället för på papper

Om du redan har eller skaffar en digital brevlåda innan den 2 mars 2025 får du din deklaration mellan 3-7 mars 2025. På skatteverket.se ser du vilka digitala brevlådor du kan använda. Om du inte har en digital brevlåda får du istället deklarationen med posten till din folkbokföringsadress senast den 15 april 2025. Har du e-legitimation kan du logga in på Mina Sidor på Skatteverkets hemsida och se din deklaration från och med 7 mars 2025.

Undvik kostnadsränta på kvarskatten

Om du fått ditt slutskattebesked i december 2024 och har skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast den 12 mars 2025. Om din ”kvarskatt” är över 30 000 kronor behöver pengarna finnas på Skatteverkets konto senast den 12 februari 2025 om du vill undvika kostnadsränta. Är kvarskatten mindre än 30 000 kronor räcker det med att Skatteverket fått pengarna senast den 5 maj 2025. Om du betalar via Swish (upp till 40 000 kronor per dygn) bokförs inbetalning på ditt skattekonto samma dag som du gör Swish-betalningen. När du betalar via bankgiro bokförs betalningen på ditt skattekonto tidigast följande bankdag. Kostnadsräntan är inte avdragsgill och även om räntan inte är så hög kan det kännas skönt att ha betalat in det överskjutande beloppet. Det finns ju roligare saker att göra för de pengarna än att betala onödig ränta.

Gör något bra med skatteåterbäringen

Om du är en av dem som kommer att få skatteåterbäring och saknar en ordentlig sparbuffert eller har dyra konsumtionskrediter är rådet att amortera eller öka sparbufferten. Det är inte bara finansiellt sunt, det är också ett sätt att investera i sin egen ekonomiska hälsa. Värdet av att slippa oroa sig för oförutsedda utgifter och kunna sova gott om natten ska nämligen inte underskattas.

Tips inför deklarationen

  • Betala in kvarskatt på belopp över 30 000 kronor senast den 12 februari för att inte behöva betala ränta. För belopp under 30 000 kronor ska du ha betalat in kvarskatten senast den 5 maj.
  • Skaffa en digital brevlåda så kan du se din deklaration i början av mars. På skatteverket.se ser du vilka du kan använda.
  • Skaffa e-legitimation, till exempel Mobilt BankID, så att du kan se deklarationen och deklarera i Skatteverkets app och e-tjänst.

Skatt på bostadsförsäljning

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Skatt på pension

Skatteavdraget förändras när du går i pension och för att undvika kvarskatt finns det några saker att tänka på.

Johan Rosengren, privatmarknadschef på Sparbanken Tanum

Ränteavdrag bolån

Visste du att du kan göra avdrag på skatten för dina räntekostnader under föregående år? Läs mer om ränteavdraget här.

Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Uppskovsränta

Vad är uppskov och vad innebär den slopade uppskovsräntan för dig som bostadsägare? Vår rådgivare Katarina förklarar.

Caroline Zeedigh, kundrådgivare på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.