Starta aktiebolag – en guide för dig som vill driva företag

Att starta ett aktiebolag är ett viktigt steg för många företagare som vill skapa en stabil grund för sin verksamhet. Aktiebolag är en av de vanligaste företagsformerna i Sverige, mycket tack vare dess fördelar som begränsat ekonomiskt ansvar för ägarna. Här går vi igenom allt du behöver veta – från kostnader och tidsåtgång till hur du kan starta ett aktiebolag ensam eller med andra. Du får också en praktisk checklista för att göra processen enklare.

Vad innebär det att starta ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person, vilket innebär att det är företaget – inte du som privatperson – som bär det ekonomiska ansvaret för skulder och åtaganden. För att kunna starta ett aktiebolag i Sverige krävs ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Denna summa används som en ekonomisk grund för verksamheten och kan till exempel användas för att köpa in varor eller utrustning när bolaget är registrerat.

Vår företagsrådgivare Magnus Jonasson poängterar:

"Många ser aktiekapitalet som en kostnad, men det är viktigt att komma ihåg att det är en investering i ditt företag som du kan använda när verksamheten är igång."

Vilka kostnader tillkommer när du startar aktiebolag?

En fråga många ställer är vad det kostar att starta aktiebolag. Förutom kravet på aktiekapital finns det andra kostnader som du behöver räkna med. Här är de vanligaste:

  • Registreringsavgift hos Bolagsverket: Om du registrerar ditt aktiebolag digitalt kostar det 1 900 kronor. Väljer du att registrera via pappersblankett är avgiften 2 200 kronor.
  • Rådgivning och juridiska tjänster: Om du behöver hjälp med att upprätta bolagsordning och stiftelseurkund kan det tillkomma kostnader för dessa tjänster. Är du kund i Sparbanken Tanum får du 20% på juridiska avtal hos vår samrbetspartner Lexly.
  • Banktjänster: För att sätta in aktiekapitalet behöver du öppna ett företagskonto och kanske ha andra banktjänster. Hos Sparbanken Tanum kan du få allt du behöver i ett företagspaket.

Hur lång tid tar det att starta aktiebolag?

Hur snabbt du kan komma igång beror mycket på hur väl förberedd du är. När du har alla dokument klara och skickar in dem till Bolagsverket digitalt går processen oftast snabbt. I de flesta fall får du ett besked inom några arbetsdagar. Skulle kompletteringar krävas kan det dock ta upp till två veckor innan registreringen är klar. Därför är det bra att noga dubbelkolla att alla uppgifter stämmer innan du skickar in dem.

Magnus Jonasson säger: "Planera för att processen kan ta längre tid än väntat, särskilt om du är ny på området. Det är alltid bättre att vara förberedd än att behöva stressa med kompletteringar. Räkna också med att banken kan behöva tid att handlägga din ansökan om företagskonto."   

Kan du starta ett aktiebolag ensam?

Ja, det är fullt möjligt att starta ett aktiebolag ensam. Du blir då både ägare och oftast styrelseledamot i bolaget. Det enda kravet är att du utser minst en suppleant till styrelsen. En suppleant är en person som kan träda in om du av någon anledning inte kan utföra dina åtaganden som styrelseledamot. Suppleanten behöver inte vara en del av den dagliga verksamheten, men personen måste godkänna sin roll.

Checklista för att starta aktiebolag

För att göra processen smidigare kan du följa denna steg-för-steg-checklista:

  1. Välj företagsform: Bestäm att aktiebolag är rätt val för din verksamhet.
  2. Säkerställ aktiekapital: Du behöver minst 25 000 kronor som aktiekapital.
  3. Upprätta stiftelseurkund och bolagsordning: Dessa dokument är grundläggande för att kunna registrera bolaget.
  4. Registrera hos Bolagsverket: Använd deras e-tjänst för en snabbare hantering.
  5. Öppna företagskonto: Sätt in aktiekapitalet på ett bankkonto som är kopplat till bolaget.
  6. Organisationsnummer: När Bolagsverket godkänt din ansökan får du ett organisationsnummer.
  7. Moms och F-skatt: Registrera dig hos Skatteverket för att kunna fakturera och betala skatt.

Ett tips från Magnus Jonasson: "Att ha en tydlig affärsplan och budget kan underlätta både för dig själv och för processen med banken och Bolagsverket."

Bolagsverket och registreringen

All registrering sker hos Bolagsverket, och det är viktigt att dokumenten du skickar in är korrekta. Bolagsverkets hemsida erbjuder mallar och instruktioner som är enkla att följa. Om du känner dig osäker kan du också ta hjälp av en rådgivare för att säkerställa att allt blir rätt från början.

Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum

Skriv juridiska avtal online

Hos vår samarbetspartner Lexly kan du skriva juridiska avtal online med hjälp av en jurist. Sitt hemma i soffan i lugn och ro. Snabbt, enkelt och smidigt. 

Skatteverket

Registrera ditt företag för moms och F-skatt hos Skatteverket.

Bolagsverket

Registrera ditt aktiebolag hos Bolagsverket.

Två män vid ett ståbord på kontoret.
two men looking at something at a workplace

Affärsplan

Lär dig hur du skapar en affärsplan som leder till framgång. Vi ger dig tips, steg-för-steg-guider och exempel på hur du kan strukturera din plan.
Fjällbacka centrum i kvällsljus

Dessa företagsformer finns

Osäker på vilken företagsform du ska välja? Här kan du läsa mer om de vanligaste företagsformerna, oavsett om du vill starta aktiebolag eller enskild firma.
Gruppbild på företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Bli företagskund i Sparbanken Tanum. En bank som kan lokalmarknaden, tar alla beslut lokalt och har hög kompetens och specialistkunskap inom företagsekonomi.