Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Sälja företag?

Att sälja ett företag kräver noggrann planering, strategiskt tänkande och expertis för att säkerställa en framgångsrik affär. I denna artikel delar vår företagsrådgivare Monica Thelin med sig av sina bästa tips för dig som överväger att sälja ditt företag. Från att förbereda företagsförsäljningen till att förstå skatteaspekterna.

Så säljer du ditt företag – steg för steg

 1. Att förbereda företagsförsäljningen

  När du överväger att sälja ditt företag är det viktigt att vara väl förberedd. Börja med att bedöma företagets värde genom en noggrann analys av tillgångar, intäkter och framtidsutsikter. Se också till att all dokumentation och pappersarbete är i ordning, inklusive kontrakt, avtal och ekonomiska rapporter. Ju mer ordning du har i företaget, ju tryggare känner sig köparen med förutsättningarna. Det är dessutom viktigt att förstå skatteimplikationerna för att undvika oväntade överraskningar senare.

  - Om du känner dig osäker på något kring din företagsförsäljning är det bra att ta hjälp av din revisor och företagsrådgivare redan i förberedelsefaserna, då kan du vara säker på att du inte missar något, säger Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

 2. Hitta rätt köpare

  För att säkerställa en framgångsrik affär är det viktigt att hitta rätt köpare. Det finns olika typer av köpare, dels den som vill tillföra mervärde till din verksamhet, och dels den som är mer intresserad av din företagsportfölj. Här finns det många företag inom företagsförmedling som kan hjälpa dig.

  - Ta dig tid att välja en köpare som delar din vision för företagets framtid, tipsar Monica Thelin.

 3. Prisförhandling och avtal

  Att sätta rätt pris är avgörande för en framgångsrik försäljning. Utför en noggrann marknadsanalys och överväg att konsultera med oss på banken för att fastställa ett konkurrenskraftigt försäljningspris. Det är också viktigt att ha tydliga och bindande kontrakt som skyddar både säljaren och köparen.

  - I detta steg kan det vara bra att ta hjälp av juridiska experter som kan upprätta korrekta köpeavtal och aktieägaravtal, på Lexly kan du enkelt få hjälp med detta, säger Monica Thelin.

 4. Hur mycket skatt ska jag betala?

  Det är väldigt viktigt att ha koll på vilka skattesatser som kan bli tillämpliga när man säljer sitt företag, då skattereglerna är många och komplicerade vid företagsförsäljningar. Ta hjälp av en skatteexpert för att få det så rätt som möjligt.

  - Skattereglerna vid företagsförsäljningar skiljer sig åt beroende på vad för typ av företag du har och hur försäljningen kommer ske. Läs på innan eller ta hjälp av en expert för att undvika obehagliga överraskningar, säger Monica Thelin.

 5. Efter företagsförsäljningen

  Precis lika viktigt som det är att planera inför en företagsförsäljning, lika viktigt är det att planera för vad som ska hända efter företagsförsäljningen. Ska du gå i pension, börja jobba med något annat eller köpa ett annat företag? Vad ska du göra med den eventuella vinst du får från försäljningen? Säkerställ också att övergången är smidig för både dig och den nya ägaren. Planera noggrant för övergångsfasen och se till att alla nödvändiga dokument och överenskommelser är på plats. Slutför försäljningsprocessen med noggrannhet och säkerställ att alla parter är nöjda med resultatet.

  - Exempel på saker att tänka på inför övergången är hur personalen och leverantörer påverkas och hur man kan göra övergången så smidig som möjligt för dem, säger Monica Thelin.

Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
 • Att lämna ägandet i bolaget – så gör du

  Det finns olika skäl till varför man kan behöva eller vilja avveckla ett bolag. Avgörande för hur vägen dit ska se ut är vad som ska hända med bolaget: Ska det säljas? Är det ett generationsskifte på gång? Ska delägare eller personal ta över, eller ska företaget avvecklas? Här får du tips på några saker du behöver tänka på för respektive situation.

  Att lämna ägandet i bolaget – så gör du
 • Att tänka på vid ett generationsskifte

  Att gå igenom ett generationsskifte är ofta en lång process som innehåller många känsliga frågor. Ju fortare du och din familj sätter igång, desto smidigare kommer generationsskiftet gå till. Jennie Bråthén som är fastighetsmäklare på Ludvig&Co i Västra Götaland delar med sig av sina bästa tips.

  Att tänka på vid ett generationsskifte

Ägarskifte - Vad är det?

Ska du köpa eller sälja ett företag? I den här artikeln förklarar vi allt om hur ett ägarskifte fungerar i ett aktiebolag.

Mårten Oxenholt, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum

Lån för att köpa företag

Vår företagsrådgivare Mårten Oxenholt berättar om vilka finansieringsalternativ det finns när du ska köpa ett företag.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.