Vad är överskott av kapital?

Överskott av kapital, eller överskottslikviditet som det också kan kallas, innebär att det finns ett överskott av pengar i företaget efter att skatter och andra kostnader dragits av på vinsten. För många företagare är överskottslikviditet en viktig del i företagets finansiella stabilitet och tillväxt. I den här artikeln går vår företagsrådgivare Viktor Palmgren i genom vad överskottslikviditet är, varför det är viktigt och hur du som företagare kan dra nytta av ett överskott i ditt företagskapital.

Att ha ett överskott i ditt företagskapital innebär att du har mer pengar tillgängliga än vad som krävs för att täcka företagets löpande driftkostnader. Det kan uppstå av olika skäl, till exempel att efterfrågan på dina varor eller tjänster har ökat, att du har en framgångsrik affärsstrategi eller att du fått en effektivare kostnadshantering, helt enkelt att det går bra för ditt företag. Det kan även bero på att du fått en engångsintäkt till företaget, till följd av en lyckad investering eller försäljning.

-  Att ha överskottslikviditet i företaget är en stor fördel. Det ger ditt företag en finansiell säkerhetskudde som gör det lättare att hantera skulder och oväntade utgifter men också möjlighet att investera i företagets tillväxt och utveckling, säger Viktor Palmgren, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

Vad kan du göra med ett överskott i företagskapitalet?

Det viktigaste när man har överlikviditet i företaget är att man inte bara låter pengarna ligga på ett konto utan sparränta utan att man faktiskt använder dem, speciellt om du haft överskottslikviditet under en längre tid. Här kommer några exempel på hur du kan förvalta överskottet i företagskapitalet.

  • Investera i företaget. Framförallt om du är ny företagare och vill att ditt företag ska växa och expandera så ska du absolut använda överskottet till att utveckla nya produkter eller expandera till nya marknader. Du kan också ge tillbaka till företaget genom att förbättra verksamheten och skapa en bättre arbetsplats för dina anställda.

  • Investera i börsen. Placera ditt överskott i aktier eller fonder för att få avkastning på sikt. Det kan genera inkomster utanför företagets verksamhet och vara början till en bra pension för dig och andra i företaget.

  • Utdelning. Om du driver ett aktiebolag kan du dela ut överskottet till aktieägarna som ett sätt att belöna ägare och andra investerare för deras engagemang i företaget.

  • Betala av skulder. Om du inte har något specifikt du vill investera överskottet i kan det användas för att betala av eventuella lån och skulder. Genom att dra ner på företagets skulder kan du också spara pengar på lång sikt genom att du gör räntebesparingar.

  • Börja buffertspara. Om du inte redan har en buffert kan överskottet bli starten på en sådan. Du försäkrar dig då mot oväntade utgifter i framtiden genom att du har en buffert att ta av vid sådana tillfällen. Se dock till att ha pengarna på ett konto som ger dig sparränta tillbaka på pengarna.

- Vad som passar bäst att använda sin överskottslikviditet till är individuellt från företag till företag. Det beror helt på vad för behov och framtidsplaner ditt företag har, säger Viktor Palmgren.

Att ha överskottslikviditet i företaget är ett gott betyg på en välmående företagsverksamhet. Genom att använda sitt överskott på bästa sätt kan du optimera företagets ekonomi och på så sätt driva ett framgångsrikt företag.

Viktor Palmgren, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Viktor Palmgren, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Man och kvinna står tillsammans vid en arbetsbänk och tittar på en bärbar dator
1072510928

Placera företagets pengar

Hur företaget väljer att spara och placera beror på er situation och era mål.

Ett folkfyllt centrum i Fjällbacka

Köpa fastighet som företag

Vår företagsrådgivare Magnus Jonasson förklarar vad det innebär att köpa fastighet som företag och hur du kan finansiera köpet

Gruppbild på företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.