Våra företagstjänster

Köpa företag

Att ta steget och förvärva ett företag är en spännande resa som kan öppna upp nya möjligheter och ge dig chansen att utveckla dina affärer. I den här artikeln kommer vår företagsrådgivare Monica Thelin att bryta ner hur processen går till steg för steg och hjälpa dig fatta välgrundade beslut innan du går in i en företagsaffär.

Steg för steg: Så köper du ett företag

  • Steg 1: Förberedelser, research och vision

    Se till att göra din hemläxa innan du ger dig in i ett företagsköp. Till att börja med, vad är din vision? Fundera på vilka företag som passar dina mål och din affärsstrategi samt vilken bolagsform du vill att företaget ska ha. När du hittat ett företag som passar dig är det dags att göra en ordentlig research. Du behöver sätta dig in i och förstå företagets historia, konkurrenter och marknadstrender. Fundera även på vad du själv tar med dig in i företaget och hur det kan bidra eller påverka företagets affärer?

  • Steg 2: Ekonomisk bedömning

    En framgångsrik affär kräver en stark ekonomisk grund. Utvärdera din ekonomi och gör en bedömning över hur mycket kapital du kan investera i företaget. Ta hjälp av din revisor eller redovisningskonsult. Fundera även på vilka finansieringsalternativ det finns och ta kontakt med banken för att få hjälp och råd kring hur du ska finansiera företagsköpet. Granska även ekonomin hos företaget du ska köpa genom att gå igenom årsredovisningar, kassaflöden och skulder tillsammans med din revisor eller redovisningskonsult. Även här kan banken vara till hjälp för att ge råd kring vad som är en bra och en dålig ekonomisk hälsa hos ett företag.

  • Steg 3: Due Dilligence

    Att göra en så kallad ”Due Dilligence” innebär i princip att man gör en besiktning av företaget man ska köpa. Man granskar inte bara företagets ekonomiska hälsa utan utvärderar hela företaget, allt ifrån tekniska aspekter så som IT-strukturen till juridiska aspekter så som avtal och tvister. Genom att förstå företagets styrkor och svagheter kan du undvika obehagliga överraskningar längre fram.

    - Att göra en ordentlig research kring företaget man ska köpa är grunden för att det ska bli en lyckad affär, säger Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

  • Steg 4: Förhandlingar och avtal

    Efter all research, besiktningar och utvärderingar är det dags att inleda förhandlingar med säljaren. I detta steg är det bra att ta hjälp av juridiska rådgivare för att få till så bra och rättvisa avtal som möjligt.

  • Steg 5: Få till en smidig övergång

    När bläcket har torkat och affären är avklarad är det dags att hantera övergången. Det är bra att ha en plan för hur man ska behålla befintliga kunder samtidigt som man implementerar sina nya förändringar. Att upprätthålla kundrelationer och att ha en god kommunikation med företagets anställda är en central och viktig del för att övergången ska bli så smidig och smärtfri som möjligt för alla.

  • Steg 6: Efter köpet

    Efter att köpet är genomfört och att övergången är gjord är det viktigt att utvärdera och mäta framstegen. Vad går bra och vad kan förbättras. Detta hjälper dig att anpassa din strategi, upprätthålla en kontinuerlig tillväxt och ge insikter som kan hjälpa dig i framtiden.

    - Sammanfattningsvis kan man säga att det viktigaste när man köper ett företag är att planera och läsa på noga, att göra upp en så detaljerad plan som möjligt för hur köpet ska gå till samt att ta in experter och rådgivare inom juridik och ekonomi för att få till en så bra företagsaffär som möjligt, säger Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
  • Lån köpa företag

    Att förvärva ett företag kan vara en stor utmaning, särskilt när det gäller att säkra tillräckligt med kapital. Ett vanligt och effektivt sätt att finansiera ditt företagsköp är genom ett banklån men det finns även andra finansieringslösningar. Vår företagsrådgivare Mårten Oxenholt berättar hur du kan finansiera ditt företagsköp och hur det fungerar att ta ett företagslån.

    Lån köpa företag

Två former av köp

Det finns två former av företagsköp, aktie- eller andelsköp och inkråmsaffär.

Aktie- och andelsköp

Vid ett aktie- eller andelsköp köper du flera eller alla aktier/andelar i ett företag. När du köper aktier i ett aktiebolag betalar du det pris per aktie som framgår av börskursen för aktien på kontraktsdagen. Att köpa andelar i ett handelsbolag eller en ekonomisk förening är en annan femma. Andelar i sådana bolag har nämligen inget noterat värde utan kräver att köparen och säljaren avtalar om priset och köpevillkoren. Om du köper alla aktier eller andelar i ett företag tar du över hela företagets rörelse med tillgångar, skulder, personal, ingångna avtal med mera och fortsätter driva företaget med samma namn och organisationsnummer.

Inkråmsaffär

Vid en inkråmsaffär köper du innanmätet (inkråmet) av ett företag. Det innebär att du tar över rörelsen med alla materiella och immateriella tillgångar det medför. Själva skalet av företaget så som firman och organisationsnumret ingår inte.

Hur mycket kostar det att köpa ett företag?

Vissa säger att det är omöjligt att sätta ett objektivt värde på ett företag utan att det i slutändan handlar om vad köparen är villig att betala och vad säljaren är villig att godta. Trots detta finns det en del värderingsmetoder för företag. Värdet på företaget kommer variera beroende på vilken metod man använder och behöver inte alls spegla det slutgiltiga priset. Det kan däremot vara en bra start inför prisförhandlingarna för att få ett hum om vart man ska börja. De vanligaste metoderna för att värdera ett företag är avkastningsmetoden, cash flow-metoden och substansmetoden.

Avkastningsmetoden

Avkastningsmetoden innebär att man räknar ut företagets värde efter företagets nuvarande och framtida vinst. De framtida vinsterna räknar man ut genom att räkna om den nuvarande vinsten efter en lämplig räntesats.

Cash Flow-metoden

Enligt Cash Flow-metoden utgår man ifrån företagets kassaflöden när man värderar företaget. Likt Avkastningsmetoden räknar man ut hur framtida kassaflöden kommer se ut och hur de kommer påverka företagets verksamhet.

Substansmetoden

Enligt Substansmetoden går man inte efter förväntade resultat när man värderar företaget som vid de två föregående metoderna. Istället kollar man på företagets nuvarande tillgångar och skulder och gör en uträkning vad företaget kommer vara värt om det fortsätter sin verksamhet.

- Vilken metod som är bäst att använda när man värderar ett företag beror på flera olika saker, till exempel vad man bedriver för typ av verksamhet eller hur inflationen ser ut i samhället, med mera, säger Monica Thelin.

Läs mer

Ägarskifte - Vad är det?

Ska du köpa eller sälja ett företag? I den här artikeln förklarar vi allt om hur ett ägarskifte fungerar i ett aktiebolag.

Tre kollegor på en arbetsplats framför en dator

Företagslån och finansiera företag

Vi har företagslån och företagsfinansiering, till såväl investeringar som löpande verksamhet.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.