Våra företagstjänster

Ägarskifte - Vad är det?

Tanumshede centrum

Ska du köpa eller sälja ett företag? I den här artikeln förklarar vi allt om hur ett ägarskifte fungerar i ett aktiebolag.

Så fungerar ett ägarskifte

Det är mycket att tänka på när ett ägarskifte ska ske. Det är inte bara ekonomiska och juridiska aspekter att ta hänsyn till utan även känslomässiga. Den som säljer ett företag säljer ofta ett helt livsverk vilket kan innebära en del känslor. Att börja i tid och att vara väl förberedd är därför en förutsättning för att resultatet av ägarskiftet ska bli så bra som möjligt.

Ett ägarskifte tar ofta flera år. Se därför till att hålla den ordinarie verksamheten igång under tiden så inte företaget tappar fart för att fokuset ligger på annat håll. Här är några andra saker att tänka på innan du säljer ditt företag:

Att tänka på om du ska sälja ett aktiebolag:

  1. Städa upp

    Ingen vill köpa ett oorganiserat företag. Se därför till att ”städa upp” i företaget innan du lämnar över det. Det kan till exempel innebära att du ska lösa eventuella tvister, färdigställa affärer och att dokumentera arbetsprocesser.

  2. Hitta rätt köpare

    Att hitta rätt köpare är av stor vikt. Du vill förmodligen att den som tar över företaget förvaltar det på ett bra sätt. Stressa därför inte igenom det beslutet utan ta din tid att välja en köpare du kan känna dig 100 % bekväm med. Ska företaget tas över av ett eller flera av dina barn? Se till att prata generationsskifte med hela familjen.

  3. Vad händer efter försäljningen?

    Gör en plan för tiden efter försäljningen. Hur länge ska du själv jobba kvar i företaget? Vad ska du göra efter du lämnat företaget? Som egenföretagare har du förmodligen investerat mycket tid och energi i ditt företag, då kan det vara bra att ha en mental plan över hur du ska investera den tiden och energin efter försäljningen.

  4. Värdera företaget

    Det finns två olika typer av värderingar av aktiebolag. Det ena är substansvärdering som innebär att man kollar vad värdet av det egna kapitalet är i balansräkningen. Det kan vara bra för att få fram vad lägsta värdet på företaget är men det tar inte hänsyn till framtida avkastning, affärsidé eller hur tillgångarna används. Det andra är avkastningvärdering som innebär att man gör en prognos över företagets framtida avkastning och utefter den beräknar ett nuvarande värde på företaget.

  5. Sätt rätt pris

    Det slutgiltiga priset påverkas inte bara av värderingen utan även av köparens vilja att betala ett visst pris, säljarens vilja att sälja till ett visst pris, bankens villkor till lån, riskkapital, garantier och hur väl förhandlingen sköts av säljaren och köparen. Se till att vara rätt förberedd.

  6. Skriv ett juridiskt korrekt avtal

    Till sist. Innan ni skriver på avtalet om ägarskifte av företaget, se till att avtalet är ordentligt skrivet och innehåller alla de delar som säkrar både din och köparens trygghet. Ta hjälp av en jurist för att få avtalet korrekt upprättat. Se också till att banken är med på noterna och att eventuell finansiering är säkrad.

Det kan finnas många motiv till varför det är intressant att köpa ett befintligt företag. En känd kundkrets, spännande historik och en upparbetad kapitalnivå är några av dem. Här är några saker att tänka på innan du köper ett företag.

Att tänka på om du ska köpa ett aktiebolag:

  1. Förbered dig

    När du hittat ett företag du vill köpa, fundera först på om du vill köpa hela företaget eller delar av det, som till exempel rörelsen. När du gjort det, planera sedan för vilka du ska driva företaget tillsammans med, hur ni vill driva det och vad er målbild är. Kanske behöver ni kompetensutveckla er inom någon del?

  2. Gör en grundlig genomgång

    Gå igenom företaget du ska köpa grundligt. Se till att du får tillgång till all information och alla dokument som du behöver av säljaren, intervjua personer i företaget om deras syn på verksamheten och håll koll på resultatutvecklingen, marknaden och konkurrenter. Stressa aldrig fram ett beslut utan se till att det känns 100 % bra innan du kritar på avtalet.

  3. Förhandla om rätt pris

    När värderingen är klar är det dags att komma överens om ett pris som både du och säljaren ska känna er nöjda med. Ha en regelbunden dialog med banken och andra finansiärer under den här tiden så att du inte lovar ett pris du inte kan betala. Upprätta en affärsplan som gör att banken och dina finansiärer ser vad du planerar med företaget. För att få ett lån beviljat krävs inte bara de tidigare ägarnas resultat och bokslutshandlingar utan även en väl upprättad budget för hur starten, likviditeten och resultatet ska säkras i företaget. Du kan även behöva eget kapital, ett borgensåtagande och eventuellt riskkapital för att få lånet beviljat. 

  4. Skriv ett juridiskt korrekt avtal

    Precis som vid försäljningen av ett företag är det viktigt att se till att det slutgiltiga köpeavtalet innehåller alla delar som krävs för att säkra både din och säljarens trygghet. Ta hjälp av en jurist för att få avtalet korrekt upprättat och ha en tät kommunikation med banken för att säkra din finansiering. När ägarskiftet är klart är det dags att genomföra och vidareutveckla er affärsplan och era visioner för företaget.

Båtar vid bryggor i Edsvik

Juridiska tjänster för företag

Ta hjälp av vår juridiska samarbetspartner Lexly. Som kund i Sparbanken Tanum får du 20% rabatt på alla avtal.

Monica Thelin, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum

Köpa företag

Vår företagsrådgivare Monica Thelin går igenom steg för steg hur processen för att köpa ett företag går till.

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.