Våra företagstjänster

Starta enskild firma - steg för steg

Att starta enskild firma kan vara ett spännande steg mot att bli din egen chef och förverkliga dina affärsidéer. I den här guiden får du en detaljerad genomgång av hur du startar enskild firma steg för steg, vad som krävs, hur mycket det kostar, samt för- och nackdelar med enskild firma. Vi hoppas att denna guide ger dig all information du behöver för att ta ditt första steg mot att starta enskild firma.

Vad är en enskild firma?

En enskild firma är en företagsform där du som privatperson driver och ansvarar för verksamheten. Det är den enklaste och vanligaste formen av företag i Sverige, särskilt bland småföretagare och frilansare. När du driver en enskild firma, är du personligen ansvarig för företagets skulder och åtaganden, vilket innebär att ditt privata kapital kan påverkas om företaget går med förlust.

Fördelar och nackdelar med enskild firma

Fördelar

  • Enkel att starta och driva: Ingen startkapital krävs och registreringsprocessen är smidig.
  • Lägre administrativa krav: Mindre pappersarbete jämfört med aktiebolag.
  • Flexibilitet: Du har full kontroll över verksamheten och kan snabbt anpassa dig till förändringar.

Nackdelar

  • Personligt ansvar: Du är personligt ansvarig för företagets skulder och åtaganden.
  • Svårt att ta in investerare: Eftersom firman är knuten till dig som person är det svårare att ta in externa investerare.
  • Begränsad tillväxtpotential: Enskilda firmor kan ha svårare att växa jämfört med aktiebolag.
Jessica Olofsson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum
Jessica Olofsson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum

Steg för steg: Så startar du enskild firma

  1. Förbered din affärsidé

    Innan du startar enskild firma, är det viktigt att du har en tydlig affärsidé. Tänk igenom vad du vill erbjuda, vem din målgrupp är, och hur du ska nå ut till dem. Gör en marknadsundersökning för att säkerställa att det finns en efterfrågan på din produkt eller tjänst.

  2. Välj företagsnamn

    Ditt företagsnamn är en viktig del av din verksamhet. Det ska vara unikt och lätt att komma ihåg. Du kan registrera ditt företagsnamn hos Bolagsverket om du vill men i de allra flesta fall behöver du det inte. De enda gångerna det kan vara bra att ha ett registrerat företagsnamn hos Bolagsverket är om du ska vara med i offentliga upphandlingar eller behöver söka tillstånd för din verksamhet. Ett bra tips är att kolla så ditt företagsnamn finns som ledigt domännamn så att du kan skapa en hemsida med samma namn.

  3. Registrera ditt företag

    För att kunna starta en enskild firma behöver du registrera företaget hos Skatteverket. I samband med det kan du även ansöka om F/FA-skatt, registrera dig för moms, med mera. Om du vill få ett registreringsbevis från Bolagsverket kan du registrera din enskilda firma på Verksamt.se. Det är dock inget krav för att få starta en enskild firma. Registreringen kostar 1 200 kronor om du ansöker elektroniskt, eller 1 500 kronor om du skickar in ansökan på papper.

  4. Anmäl dig för F-skatt

    För att kunna fakturera kunder och betala skatt, behöver du ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Detta gör du samtidigt som du registrerar din firma på Skatteverket. Med F-skatt blir du ansvarig för att betala egenavgifter och preliminärskatt.

  5. Ordna bokföring och redovisning

    Som enskild näringsidkare är du skyldig att föra bok över dina inkomster och utgifter. Du kan sköta bokföringen själv eller anlita en redovisningsbyrå. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att hålla koll på alla kvitton och fakturor för att underlätta deklarationen.

  6. Skaffa nödvändiga tillstånd och försäkringar

    Beroende på vilken typ av verksamhet du ska bedriva, kan det krävas olika tillstånd. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller för just din bransch. Se också till att teckna nödvändiga försäkringar för att skydda dig och din verksamhet.

  7. Marknadsför ditt företag

    När allt är klart, är det dags att marknadsföra din enskilda firma. Skapa en hemsida, var aktiv på sociala medier och nätverka för att nå ut till potentiella kunder. Ett bra tips är att även skapa en Google My Business-profil för att synas bättre i lokala sökresultat.

    Våra företagsrådgivare på Sparbanken Tanum har hjälpt många att starta enskild firma. En av våra rådgivare, Jessica Olofsson, säger: "Det är viktigt att ha en tydlig affärsplan och budget innan du startar din enskilda firma. På så sätt har du en bra grund att stå på och kan enklare följa upp och justera din verksamhet efter behov."

Vanliga frågor och svar om att starta enskild firma

Centrum i Fjällbacka

Företagsformer

Ska du bli egenföretagare och funderar på vilken företagsform du ska välja? Vi listar alla företagsformer oc dess för- och nackdelar.

Alban Foss Idrottsplats i Hamburgsund

Starta eget företag

Ska du starta eget företag? Såhär gör du för att komma igång!

Företagsavdelningen på Sparbanken Tanum

Bli företagskund

Vill du bli kund med ditt företag i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.