Styrelse
Vårt kundstöd Annelie Hedemyr går igenom hur en styrelse fungerar och ska vara uppbyggd.
Aktiebolagslagen (ABL) är den lag som reglerar hur aktiebolag ska fungera och drivas. Den är avgörande för att skapa ordning och reda i bolagsvärlden. I denna artikel kommer vår företagsrådgivare Magnus Jonasson gå igenom de viktigaste aspekterna av Aktiebolagslagen och särskilt betona styrelsens funktion och ansvar.
Aktiebolagslagen (förkortat ABL) är Sveriges huvudsakliga lag för reglering av aktiebolag. Den definierar hur dessa bolag ska organiseras och förvaltas. Syftet är att främja en sund och ansvarsfull affärsverksamhet genom tydliga riktlinjer och krav. Lagen är viktig för att skapa strukturer som främjar god företagsstyrning och ansvarsfullt beslutsfattande.
- För varje företagare är en grundläggande insikt i aktiebolagslagen av yttersta vikt. Det är som en karta som guidar er genom affärslandskapet och hjälper till att undvika potentiella hinder, säger Magnus Jonasson, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.
Aktiebolagslagen omfattar en mängd viktiga aspekter, från bolagsstämmans beslutsmekanismer till styrelsens ansvar och rapporteringskrav. Lagen ger klara riktlinjer för bolagsstyrning och sätter tydliga krav på hur företag ska sköta sin bokföring och redovisning. Några exempel på saker som aktiebolagslagen reglerar är:
Enligt ABL ska varje aktiebolag ha en styrelse, bestående av minst en person. Styrelsemedlemmarna väljs av bolagsstämman och bör inneha en bredd av kompetenser som är relevanta för bolagets verksamhet. ABL sätter även tydliga krav på bokföring, redovisning och rapportering. Här har styrelsen ett stort ansvar gentemot bolagets intressenter och måste agera i deras bästa intresse. I övrigt är styrelsens huvuduppgift att företräda bolaget och dess ägare. De ska ta strategiska beslut, övervaka verksamheten och säkerställa att bolaget följer lagen och god affärssed. Om du vill veta mer om hur du bygger en styrelse, läs vår artikel ”Så bygger du en styrelse”.
- Genom att följa aktiebolagslagens krav visar företaget att det är engagerat i en sund och ansvarsfull affärspraxis. Det skapar förtroende hos både investerare och samarbetspartners, säger Magnus Jonasson.
Brott mot ABL kan få allvarliga konsekvenser och kan leda till juridiska påföljder och ekonomiska sanktioner. Exempel på sådana brott kan vara felaktig redovisning, överträdelse av regler om styrelsens ansvar eller underlåtenhet att följa krav på rapportering. Det är därför av yttersta vikt att företagsledningen och styrelsen har en god förståelse för lagens bestämmelser och agerar i enlighet därmed.