Att köpa företagsbil

När du köper en bil till företaget så köper du också en tillgång som du senare kan sälja vidare och tjäna pengar på, till skillnad från leasing. Du kan äga bilen längre och du sänker totalkostnaden för bilen väsentligt. Att äga sin egen företagsbil innebär däremot att ditt företag får stå för alla kostnader en bil kan medföra, vilket innebär att du tar en större risk när du köper jämfört med leasar. Du behöver redovisa bilköpet i ditt företags balansräkning och göra de skattemässiga avskrivningar som krävs. Momsen för en företagsbil är endast avdragsgill i vissa undantagsfall, till exempel om bilen ska användas till taxiverksamhet eller som trafikskolebil.

-        Har du enskild firma kan det vara värt att jämföra kostnaden för att köpa en företagsbil med att köpa en bil privat och redovisa för milersättning istället. Det kan vara mer prisvärt men också inte, allt beror på hur ditt behov av en bil i företaget ser ut, säger Mårten Oxenholt, företagsrådgivare på Sparbanken Tanum.

Att leasa företagsbil

När du leasar en företagsbil betalar du en fast månadskostnad för bilen. Du äger inte bilen och den belastar således inte din balansräkning. Du tar heller ingen risk med investeringen och beroende på avtal kan många av de kostnader som det innebär att äga en bil ingå i leasingen. Du får även göra avdrag för hela leasingkostnaden samt halva momsbeloppet. Det finns två olika typer av leasing; finansiell och operationell.

Finansiell leasing

Finansiell leasing liknar på många sätt ett billån. Företaget binder upp sig på leasing under en viss tid och kan efter avtalstiden köpa ut bilen till restvärdet. Den fasta månadskostnaden är något lägre än vid operationell leasing men i utbyte får företaget själv stå för bilens omkostnader så som service och reparationer.

Operationell leasing

Operationell leasing innebär att ditt företag hyr bilen från leasingföretaget och alla omkostnader förutom drivmedel ingår i avtalet. Det innebär att månadskostnaden blir högre i utbyte mot ett bekvämare och mer tidsbesparande avtal. När avtalet löpt ut kan ditt företag köpa bilen till restvärdspris.

-        Att leasa företagsbil är ett bra alternativ om man inte vill belasta sin balansräkning med ett bilköp. Om man ska välja finansiell eller operationell leasing beror på hur stor koll man vill ha på sina kostnader, hur stor risk man vill ta och hur dyr månadskostnad man vill ha i sitt företag, säger Mårten Oxenholt.

Leasa eller köpa företagsbil - för- och nackdelar

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det inte finns ett självklart svar på om det är bäst att leasa eller köpa en företagsbil, allt beror helt på hur behovet i företaget ser ut, vilka pengar man är villig att lägga ner och vilka risker man vill ta. Här sammanfattar vi de för- och nackdelar som finns med de olika alternativen:

  • Köpa företagsbil
    Fördelar: En investering. Lägre totalkostnad över tid. Större frihet.
    Nackdelar: Belastar balansräkningen. Företaget får stå för alla kostnader. Ingen avdragsgill moms.
  • Finansiell leasing
    Fördelar: Halva momsen är avdragsgill. Lägre månadskostnad.
    Nackdelar: Företaget får stå för alla kostnader. Mer administration.
  • Operationell leasing
    Fördelar: Halva momsen är avdragsgill. Alla kostnader ingår. Mindre administration.
    Nackdelar: Högre månadskostnad. Högre totalkostnad över tid.