Barnbidrag – Allt du behöver veta

Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som betalas ut till föräldrar för att täcka en del av kostnaderna för att ha barn. I Sverige är barnbidraget en viktig del av välfärdssystemet och bidrar till att ge alla barn en bra start i livet. I denna artikel går vi igenom hur barnbidraget fungerar, vilka regler som gäller och hur länge man kan få barnbidrag.

Hur mycket får man i barnbidrag?

Barnbidraget ligger i dagsläget på 1 250 kronor per barn och månad. Det betalas ut till alla barnfamiljer automatiskt utan att föräldrar behöver ansöka om det. Beloppet är detsamma oavsett hushållets inkomst eller barnets ålder.

Flerbarnstillägg – Extra bidrag för familjer med fler barn

För familjer med fler än ett barn betalas ett så kallat flerbarnstillägg ut. Detta tillägg ökar med antalet barn i familjen och betalas ut automatiskt, utan att du behöver ansöka om det. För till exempel tre barn får du ett tillägg på 730 kronor i månaden, och för fyra barn stiger beloppet till 1 740 kronor per månad. Tillägget syftar till att underlätta ekonomin för större familjer.

"Barnbidraget är ett värdefullt stöd för många familjer och bidrar till en tryggare ekonomi under barnens uppväxt," förklarar Emma Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Hur länge får man barnbidrag?

Barnbidraget betalas ut från och med månaden efter att barnet har fötts och fram till den månad barnet fyller 16 år. När barnet fyller 16 år upphör det vanliga barnbidraget. Om barnet fortsätter att studera i grundskolan eller motsvarande skolform efter 16 års ålder kan föräldrarna ansöka om förlängt barnbidrag, vilket gäller fram till dess att barnet fyller 18 år.

Barnbidrag och studiebidrag – Vad händer när barnet fyller 16 år?

Efter grundskolan övergår stödet till studiebidrag, som betalas ut för elever som studerar på gymnasiet. Studiebidraget är på samma nivå som barnbidraget och utbetalas också månadsvis.

Retroaktivt barnbidrag – Vad gäller?

I vissa fall kan du ha rätt till retroaktivt barnbidrag om exempelvis barnets födelse eller annan omständighet har anmälts sent till Försäkringskassan. Retroaktiv ersättning kan betalas ut för högst tre månader tillbaka i tiden.

När får man barnbidrag?

Barnbidraget betalas ut den 20:e varje månad. Om den 20:e infaller på en helg eller röd dag sker utbetalningen närmast föregående vardag. Exakt datum kan variera något beroende på din bank, men vanligtvis har du pengarna på kontot samma dag som utbetalningen sker.

"Många föräldrar undrar när barnbidraget kommer varje månad. Det är alltid runt den 20:e, men datumet kan ändras om det är en helg eller röd dag," förklarar Emma Andersson.

Hur ansöker man om barnbidrag?

I Sverige betalas barnbidraget ut automatiskt till föräldrar som är folkbokförda i landet och har barn under 16 år. För att få flerbarnstillägg eller förlängt barnbidrag behöver du som förälder inte göra något, då dessa bidrag betalas ut automatiskt om villkoren är uppfyllda. Om något inte stämmer kan du kontakta Försäkringskassan för att justera uppgifterna.

Emma Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum
Emma Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Läs mer:

Kvinna och två barn i en soffa med hjälp av en bärbar dator, en surfplatta och en mobil
687775047

Så mycket kostar det att ha barn

Barn gör dig rik på kärlek och upplevelser, men de innebär också utgifter – omkring 1,5 miljoner kronor per barn fram till 19-årsdagen. Barn- och studiebidraget täcker en knapp femtedel men det finns andra sätt att få pengarna att räcka till. Här är våra bästa tips.

En man tittar på en bärbar dator tillsammans med två barn
Dad looking at a laptop together with his kids

Att få barn förändrar livet – och ekonomin. Fram till sin 19-årsdag kostar ett barn ungefär 1,4 miljoner. Här är guiden för familjeåren – och tipsen på hur du sparar smart till dina barn.

Caroline Zeedigh, kundrådgivare på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.