Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Sötmakeriet – Unika smaker och magiska praliner från Tanumshede!
För två år sedan gick Evelina Tolleson, från Tanumshede, ett par kurser på Nora chokladskola. Sedan dess har intresset bara vuxit och i mars 2024 startade hon sitt eget företag, Sötmakeriet.
Till vardags arbetar Evelina på Tanums kommun, men på fritiden förvandlar hon choklad till konstverk. Under hösten och vintern har hon förgyllt många höst- och julmarknader med sina vackra och goda praliner – men också med chokladbomber, klubbor och kakor.
Först, tack för att du väljer Sparbanken Tanum! Varför gör du det?
“Jag har alltid varit kund hos Sparbanken Tanum. Jag tycker om att det finns ett lokalt kontor och att jag alltid får snabb hjälp. Dessutom är det fantastiskt att banken stöttar små företagare och föreningslivet i norra Bohuslän.”
Hur länge har du gjort praliner?
“Det började som en hobby för ungefär två år sedan. Först gjorde jag bara till familjen och för att ge bort i present. Men i mars i år startade jag mitt företag. Sedan dess har jag varit med på flera marknader, bland annat på Nordens Ark, Falkeröd i Grebbestad, Lysekil, Strömstad, Åmål, Tanumshede och Fjällbacka.”
Hur har första året med Sötmakeriet gått?
“Det har gått jättebra. Responsen har varit fantastisk! Jag har sålt slut på nästan alla marknader jag har varit med på, och det är många som kommer fram, pratar och ställer frågor.”
Hur går pralintillverkning till?
“Det är ett hantverk som kräver både pyssel och tålamod. Man börjar med att putsa formarna och temperera kakaosmör som färgas och används för att dekorera pralinerna. Därefter tempereras chokladen för att bli glansig, få rätt 'knäckighet' och släppa lätt från formarna. Om man inte tempererar rätt bli chokladen bara mjuk och smälter i händerna. När skalen är klara fylls pralinerna med en till tre olika fyllningar. De får sedan stå över natten för att undvika luftbubblor. Det är viktigt för hållbarheten. Slutligen tempereras choklad igen som läggs som ett lock på pralinerna.”
Vad är roligast med att skapa praliner?
“Att det är kreativt och roligt! Det finns inga gränser för vad man kan göra med olika tekniker. Man kan måla med pensel, spraya med airbrush eller stänkmåla för att nämna några sätt. Jag lär mig nya saker hela tiden, och det är det som gör det så spännande.”
Vilka smaker är mest populära?
“Salt karamell är en favorit som går hem hos många. Nu till jul har passionsfruktspralinen, formad som en snögubbe, varit väldigt populär. På hösten är praliner formade som ögon, dödskallar och mumier populära inför Halloween, och till påsk planerar jag små kycklingpraliner. Citroncheesecake är också en av storsäljarna.”
Hur gör man för att beställa praliner av dig?
“Det enklaste är att skicka ett meddelande till mig i sociala medier. Jag har inte alltid praliner hemma, men man kan lägga en beställning inför nästa gång jag gör en omgång.”
Från Sparbanken Tanum vill vi tacka Evelina för intervjun och skicka med ett stort lycka till med Sötmakeriet så här i början av 2025.