Vad kostar en lagfart?
Vad är egentligen en lagfart? Vad kostar den och hur ansöker man om den? Vi ger alla svar om lagfart i vår artikel.
Om du äger ett hus har du med allra största säkerhet stött på begreppet taxeringsvärde någon gång. Men vad innebär egentligen taxeringsvärde på hus? Vad används det till och hur räknar man ut det? Vår privatrådgivare Katarina Henriksson har svaren.
Taxeringsvärde är ett samlat värde av en fastighet som bestäms av Skatteverket. Är fastigheten ett hus består taxeringsvärdet dels av ett byggnadsvärde, dels av ett tomtvärde. Är fastigheten obebyggd består den endast av ett tomtvärde. Taxeringsvärde räknas ut på samma sätt oavsett om det är ett hus med bostadsrätter, en villa eller en jordbruksfastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara 75% av marknadsvärdet på fastigheten.
- När Skatteverket räknar ut taxeringsvärdet räknar de på det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde som fastigheten ligger i, säger Katarina Henriksson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.
Värdeområde är ett sätt att dela upp fastigheter utifrån vilket marknadsvärde de haft vid försäljningar under de senaste två åren samt om det finns geografiska faktorer som kan påverka en fastighets taxeringsvärde, till exempel buller från en motorväg. Andra saker som påverkar taxeringsvärdet är bland annat tomtstorleken, om det finns vatten och avlopp samt storlek och skick på bebyggelsen på tomten.
Taxeringsvärde är alltså det samlade och registrerade värdet på en fastighet. Marknadsvärde å andra sidan är det pris fastigheten säljs för vid en försäljning. Det betyder att taxeringsvärdet kanske inte alltid är 75% av marknadsvärdet vid en försäljning, marknadsvärdet kan vara både högre eller lägre. När Skatteverket sätter ett taxeringsvärde på en fastighet strävar man dock efter att det ska vara 75% av det sannolika marknadsvärdet, baserat på värdeområdet fastigheten ligger i.
Om du vill ta reda på vad taxeringsvärdet för en äldre fastighet som såldes innan 1952 är idag kan du ta reda på det genom att multiplicera det registrerande taxeringsvärdet år 1952 med 150. Var taxeringsvärdet 100 000 kr år 1952 är det alltså 250 000 kr idag. Anledningen till att man använder år 1952 som måttstock är för att det inte finns registrerade fastighetstaxeringar innan dess lagrade någonstans. Från 1994 och framåt finns alla fastighetstaxeringar hos Skatteverket, för fastighetstaxeringar innan dess får man vända sig till Riksarkivet.
Taxeringsvärdet ligger till grund för hur stor fastighetsskatt du behöver betala. Ju högre taxeringsvärde, ju högre fastighetsskatt. Takbeloppet för fastighetsavgiften är 9 525 kr för småhus (inkomståret 2024), vilket innebär att du inte betalar mer än det om du har ett hus med taxeringsvärde över 1 270 000 kr.
Taxeringsvärdet kan också ligga till grund för hur mycket du kan låna om du vill ta ett bolån med din fastighet som säkerhet. Det kan också spela roll om du behöver använda din hemförsäkring.
- Om man råkar ut för en skada på sitt hus kollar försäkringsbolaget på fastighetens taxeringsvärde när de räknar ut ersättning, säger Katarina Henriksson.
- Ett högt taxeringsvärde innebär att du kommer få en högre fastighetsskatt men å andra sidan har din fastighet förmodligen ett högre marknadsvärde vilket gör att du kan få ut mer vid en eventuell försäljning, säger Katarina Henriksson.
Du kan hitta taxeringsvärdet för fastigheter du själv äger på Mina Sidor på Skatteverket.