Samla dina lån
Genom att samla dina smålån och krediter i ett samlat privatlån kan du sänka din månadskostnad rejält och förbättra din kreditvärdighet.
Du kanske har hört talas om kreditupplysning eller kreditvärdighet? Det brukar nämnas i samband med att du exempelvis ska ta lån eller binda upp dig på ett hyresavtal eller abonnemang. I den här artikeln förklarar vi allt om de båda begreppen.
En kreditupplysning är en sammanställning av en persons ekonomiska situation. Den används för att ta beslut om en persons kreditvärdighet och betalningsförmåga. Oftast är det banker som använder kreditupplysningar vid låne- och kreditansökningar, men det kan även användas av hyresvärdar inför nytt kontrakt med en hyresgäst eller av företag som erbjuder abonnemangstjänster.
- Kreditupplysningar är viktiga av två anledningar. Det hjälper företag att veta vad för risk man tar innan man ingår en affär med någon, och det skyddar privatpersoner från att skuldsätta sig för mycket och hamna i ekonomiska problem, säger Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.
En kreditupplysning innehåller information om din inkomst och om du har lån, krediter, betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden samt om det tagits fler kreditupplysningar på dig. Informationen i en kreditupplysning sträcker sig ett år tillbaka i tiden.
Företag som har ett legitimt behov kan ta en kreditupplysning på dig som privatperson. Med legitimt behov menas att företaget ska ingå ett avtal eller en förbindelse med dig som privatperson där det är rimligt att göra en ekonomisk riskbedömning. Till exempel vid kreditavtal, fakturaköp, hyresavtal, avbetalning, leasingavtal, m.m. Vem som helst får alltså inte lov att ta ut en kreditupplysning på dig. Däremot kan du ta ut en kreditupplysning på dig själv via minuc.se.
När ett företag tagit en kreditupplysning på dig får du alltid reda på det genom att du får en så kallad omfrågandekopia eller upplysningskopia skickad hem till dig. I kopian kan du se vad din kreditupplysning innehåller och vilket företag som tagit ut den. Om du inte förstår syftet till varför en kreditupplysning tagits ska du alltid höra av dig till företaget som tagit ut den och be dem förklara.
Kreditupplysningsverksamheten i Sverige regleras av kreditupplysningslagen, KuL vilket innebär att det är straffbart för företag att ta ut kreditupplysningar utan att ha ett legitimt behov.
Kreditvärdighet är ett mått på en persons förmåga att betala av sina skulder, till exempel lån och fakturor. En hög kreditvärdighet innebär att det är låg risk att personen inte betalar sina skulder och en låg kreditvärdighet betyder att det är hög risk att personen inte betalar sina skulder.
Det som de flesta kreditupplysningsföretag kollar på när man bedömer en persons kreditvärdighet är vad man har för inkomster och fasta utgifter, om man har lån eller krediter och hur man skött dessa samt hur ens livssituation ser ut.
Kreditvärdigheten är en av de faktorer banken kollar på när de beslutar om de ska låna ut pengar till dig eller inte. Det kan därför vara bra att sträva efter en hög kreditvärdighet om du någon gång skulle vilja låna pengar till något du verkligen vill ha, som en bostad eller bil.
- Det bästa du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet är att inte dra på dig onödiga betalningsanmärkningar. Se till att betala dina fakturor och lån i tid, så länge du gör det kommer din kreditvärdighet vara bra. Ett annat tips är att inte dra på dig för många kreditupplysningar. Ju fler kreditupplysningar som tagits på dig, desto sämre blir din kreditvärdighet. Spara hellre till det du behöver pengarna till än att ta lån eller betala på avbetalning. Tänk på att en kreditupplysning registreras när du ansöker om lån eller avbetalning även om du i slutändan väljer att inte ta lånet eller att avbetala. Om du har flera smålån kan du även samla dem till ett större privatlån. Det kommer också förbättra din kreditvärdighet, tipsar Emil Berntsson.