Våra tjänster

Vad är kalkylränta för bolån?

Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Om du tagit ett bolån någon gång har du säkert hört talas om begreppet kalkylränta. Men vad är egentligen kalkylränta, hur fungerar den och hur påverkar den bolånet? I den här artikeln ger vår privatrådgivare Emil Berntsson svar på alla frågor om kalkylränta.

När du ansöker om ett bolån får du en ränta som du utöver amorteringen ska betala till banken. När banken beslutar om de ska bevilja ett bolån eller inte till dig räknar de på en kalkylränta som ofta är några procent högre. Detta gör banken för att se till att det finns utrymme i hushållets ekonomi att betala av lånet om räntorna skulle höjas.

- Kalkylränta är den ränta som hushållet ska klara av att betala för att få ett bolån beviljat men den faktiska räntan som du betalar är alltid lägre. Syftet med kalkylräntan är helt enkelt att räkna ut hur höga räntekostnader en bolånekund klarar av ifall räntan skulle höjas, säger Emil Berntsson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum.

Hur påverkar bankens kalkylränta mig?

Kalkylräntan påverkar hur stort bolån du kan beviljas. Här nedan ser du exempel på hur det kan se ut:

Ett exempel på kalkylränta:

Lånebelopp: 1 000 000 kr

Exempel bolåneränta: 5 %

Månadskostnad: ca. 4 167 kr

Månadskostnad enligt kalkylränta 7 %: ca. 5833 kr

 

Kalkylränta på 7 % innebär vid ett lån på 1 miljon kronor att du ska klara av en månadskostnad på 5833 kr per miljon kronor, utöver amortering. Detta innebär att banken tar höjd för många gånger högre kostnader än om räntan är 5 % då månadskostnaden skulle vara 4167 kr, utöver amortering.

 

 Lån, kr.   Kalkylränta   Räntekostnad per månad i kr
 1 000 000  7 % 5 833
 2 000 000  7 % 11 667
 3 000 000  7 % 17 500
 1 000 000  8 % 6 667
 2 000 000  8 % 13 333
 3 000 000  8 % 20 000

Hur hög är kalkylräntan?

Bankerna använder sig av en kalkylränta på mellan 6-8%. Varje bank beslutar om en viss kalkylränta som används i beräkningen av alla bolån, oavsett vad den faktiska räntan är. I Sparbanken Tanum är kalkylräntan 6,5%.

KALP – Kvar att leva på-kalkyl

Förutom kalkylräntan gör banken även en KALP-kalkyl för att räkna ut hur mycket pengar hushållet har kvar att leva på varje månad så du exempelvis kan betala bostadens driftkostnader och sätta mat på bordet. Har du höga levnadskostnader så inte KALP-kalkylen går ihop kan det därför också vara anledning till att banken inte beviljar ett bolån.

- Våra kalkyler är till för att undvika att sätta våra kunder i ekonomiska problem, så man inte köper något man inte har råd med på sikt, säger Emil Berntsson.

Anna Ahlbom, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Hur mycket kan ni låna?

Räkna ut hur mycket du och din medlåntagare kan låna för att köpa bostad i vår bolånekalkylator.

Kenth Andersson, privatrådgivare på Sparbanken Tanum

Aktuella bolåneräntor

Se vilka bolåneräntor vi har och vilka snitträntor våra kunder fått den senaste månaden.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.