Våra tjänster

Gåvobrev – allt du behöver veta

Ett gåvobrev är ett juridiskt dokument som bekräftar att en gåva överlämnas från en person till en annan. Gåvobrevet fungerar som ett skydd för både givare och mottagare och behövs vid vissa typer av gåvor, som när man ger bort fastigheter, stora summor pengar eller bostadsrätter. Genom att skriva ett gåvobrev säkerställer man att gåvan hanteras på ett korrekt sätt och i enlighet med gällande lagstiftning.

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är ett skriftligt dokument som klargör alla villkor för en gåva, oavsett om det gäller fastigheter, pengar, bostadsrätter eller annan egendom. Ett gåvobrev kan också reglera om gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom, vilket innebär att gåvan inte ingår i eventuell framtida bodelning vid en skilsmässa.

Hur skriver man ett gåvobrev?

Att skriva ett gåvobrev kräver att man inkluderar vissa specifika uppgifter för att det ska vara juridiskt bindande. Vanligtvis behöver du följande information:

  • Givarens och mottagarens fullständiga namn och personnummer.
  • En beskrivning av gåvan, t.ex. fastighet, pengar eller bostadsrätt.
  • Eventuella villkor för gåvan, t.ex. om den ska vara enskild egendom eller förskott på arv.
  • Datum och underskrift från både givare och mottagare.

Vill du ha hjälp med att skapa ett gåvobrev kan du hitta mallar eller ta hjälp av en juridisk rådgivare hos bankens samarbetspartner Lexly

Vem kan bevittna ett gåvobrev?

Vittnen är inte alltid ett krav för alla typer av gåvobrev, men för gåvor av fastigheter och bostadsrätter krävs att två utomstående vittnen närvarar och bevittnar underskriften av gåvobrevet. Dessa vittnen bör vara myndiga och inte nära släkt med givaren eller mottagaren.

Gåvobrev för fastigheter och bostadsrätter

När det gäller fastigheter och bostadsrätter krävs det ett skriftligt gåvobrev för att gåvan ska vara giltig. När en fastighet överlåts måste man också registrera detta hos Lantmäteriet för att få lagfart. I gåvobrevet ska det tydligt framgå vilken fastighet eller bostadsrätt det gäller, och båda parterna måste skriva under.

- Lantmäteriet spelar en viktig roll här eftersom fastigheter kräver registrering av lagfart för att överlåtelsen ska vara fullständig. Utan registrerad lagfart kan du inte officiellt överföra ägandet, säger Christoffer Svensson, rådgivare på Sparbanken Tanum.

Gåvobrev för pengar

Om du vill ge bort pengar kan det i många fall vara bra att dokumentera detta i ett gåvobrev, särskilt om det handlar om större summor. För gåvor av pengar till exempelvis barn kan ett gåvobrev specificera om pengarna är en förskott på arv eller en ren gåva. Du kan också reglera om gåvan ska vara enskild egendom.

- Ett vanligt scenario är att föräldrar vill ge pengar till sina barn i form av en gåva, och då är det viktigt att klargöra om detta ska påverka framtida arv eller inte. Gåvobrev är inte ett krav, men vid större belopp är ett gåvobrev alltid en god idé, säger Christoffer Svensson, rådgivare på Sparbanken Tanum.

Behöver jag ett gåvobrev om jag ger bort pengar?

Du behöver inte ett gåvobrev när du ger bort mindre summor pengar. Det är först när gåvan är av större värde som ett gåvobrev kan vara ett juridiskt skydd. Om du ger bort en större summa pengar, till exempel över 10 000 kr, kan det vara klokt att upprätta ett gåvobrev för att undvika framtida tvister, särskilt om gåvan till exempel kan påverka arv eller andra juridiska frågor.

Christoffer Svensson, rådgivare på Sparbanken Tanum
Christoffer Svensson, rådgivare på Sparbanken Tanum
Tre personer håller om varandra och ler in i kameran

Skriv gåvobrev online på 15 minuter

Hos vår samarbetspartner Lexly kan du skriva avtal online med hjälp av en jurist. Skriv gåvobrevet hemma i soffan i lugn och ro. Snabbt, enkelt och smidigt. 

Vanliga frågor och svar om gåvobrev

Läs mer:

  • Framtidsfullmakt

    Upprätta en framtidsfullmakt och få full kontroll över din framtid. Ladda ner mall och lär dig hur du enkelt kan skriva en framtidsfullmakt online.

    Till Framtidsfullmakt
  • Bodelning och bodelningsavtal – så funkar det

    Hur funkar det med bodelning och bodelningsavtal? Som gift har du rätt till hälften av era gemensamma tillgångar vid en bodelning. För sambos gäller andra regler. Men det går att skapa ekonomisk trygghet i alla samlevnadsformer – genom aktiva val.

    Bodelning och bodelningsavtal
  • Bli kund

    Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer vi upp dig.

    Bli kund i Sparbanken Tanum