Våra tjänster

Tips när du flyttar ihop

Har relationen tagit ett nytt kliv och ni har bestämt er för att flytta ihop? Eller kanske är ni två vänner som slår era påsar ihop? Oavsett anledning finns det några saker som är bra att tänka igenom innan flyttlasset går.

Ett par står och håller om varandra och ler stort

Att två personer väljer att bygga bo tillsammans kan vara en fantastisk sak. Kanske är det äntligen slut med att kånka den där övernattningsväskan. Kanske har drömmen om ett gemensamt hem äntligen gått i uppfyllelse.

Men även om det finns drömmar med i flyttlasset, kan det vara bra att först landa i en verklighetskoll. Är man ett nytt par kan det vara lätt att svepas iväg av drömmarna om ’hur det kanske kan bli att bo tillsammans’. Men par som faktiskt pratar igenom vad det innebär att bo tillsammans innan har större chans att få det att bli bra, och det gäller ju även om man inte är i en romantisk relation, utan delar bo med en vän.

Prata ihop er innan kring vad ni har för syn på ekonomi, vem som ska betala vad, vad som ska omfatta er gemensamma ekonomi och vad som inte ska omfattas av den.

Är man i en relation är ett samboavtal en bra lösning för att undvika onödiga framtida problem i det fall man faktiskt skulle gå skilda vägar senare. Där kan man ange om något av egendomen inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler. För att upprätta ett samboavtal kan det vara bra att ta hjälp av en jurist.

Vad gäller om man inte har ett samboavtal?

Har man inte ett samboavtal gäller sambolagen, som säger att bohag, som till exempel möbler, som införskaffats för att användas gemensamt delas lika vid en separation, oavsett vem som betalat dem. Sambolagen innebär också att om den ena parten har flyttat in hos den andra för att bli sambo, så har man generellt sett inte rätt till del i bostaden vid en separation, undantag finns vid nyköpt lägenhet som den ene köpt med avsikten att båda ska bo där. Som sambos ärver man inte heller varandra. Har man barn ärver barnen den som går bort, har man inte det går det till andra arvingar, till exempel föräldrar. Ta hjälp av jurist för att få rådgivning och eventuellt upprätta testamente.

5 tips innan ni flyttar ihop

  1. Prata ihop er innan. Att skriva ner vad ni sagt kan vara ett bra stöd för minnet.

  2. Har ni samma syn på ekonomi? Vad ska vara gemensamma kostnader? Ska ni betala lika mycket eller utifrån lön?

  3. Om ni köper bostad tillsammans, ska ni betala lika mycket? Om inte, hur löser ni det? Ta gärna hjälp av en jurist för att diskutera.

  4. Hur ska ni göra om en flyttar in i den andres bostadsrätt eller villa. Ska man köpa in sig, hur dela på kostnader och en eventuell framtida vinst? 

  5. Skriv samboavtal om ni är i en relation. Det löser problem om ni senare skulle gå skilda vägar. 

Andra läste också

  • Ekonomin under småbarnsåren

    Att se över sin ekonomi och hur den kommer påverkas av tillskott till familjen är en klok sak. Gör en budget över nuvarande inkomster och utgifter, och se hur den kommer ändras, rekommenderar experten.

    Ekonomin under småbarnsåren
  • Jämställd ekonomi – så kan ni dela på utgifterna

    Jämställd ekonomi i en relation innebär att man skapar lika förutsättningar för båda att få pengar över, kunna spara och att skapa en trygg egen privatekonomi. På så sätt skapas möjlighet för båda till en hållbar ekonomi genom hela livet.

    Så blir ni jämställda i hushållet