Bouppteckning – allt du behöver veta om regler, tid och kostnad

En bouppteckning är en del av processen när ett dödsbo ska hanteras. I den här guiden får du veta vad en bouppteckning är, hur du gör en bouppteckning själv, vad det kostar och hur lång tid det tar. Vi går också igenom vanliga frågor som kallelse till bouppteckning, regler för dödsbo och vad som gäller för särkullbarn. 

Vad är en bouppteckning och hur går den till?

En bouppteckning är en juridisk process som sker efter att en person har avlidit. Syftet är att sammanställa den avlidnes tillgångar och skulder, vilket blir ett underlag för arvskifte. Bouppteckningen är också ett viktigt dokument för att registrera dödsboet hos Skatteverket.

Hur gör man en bouppteckning?

För att göra en bouppteckning behöver du först samla in information om den avlidnes ekonomi, inklusive fastigheter, bankkonton, lån och andra tillgångar. Om du vill göra bouppteckningen själv kan du använda en blankett som finns att hämta på Skatteverkets hemsida.

"Det är alltid en bra idé att använda en mall för att säkerställa att all information finns med, särskilt om du planerar att göra bouppteckningen själv", säger Carina Thelin, rådgivare på Sparbanken Tanum.

Kallelse till bouppteckning

Alla dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen. Ett kallelsebevis används för att bevisa att alla har blivit informerade. Om någon inte kan närvara kan de ge en fullmakt för att representeras. Efter att bouppteckningen är registrerad kan du beställa en bestyrkt kopia på bouppteckningen från Skatteverket. En vidimerad kopia kan behövas för att visa upp för banker eller andra institutioner.

Bouppteckning och särkullbarn

Särkullbarn har en särskild arvsrätt och kan ibland göra bouppteckningen mer komplicerad. Det är viktigt att ta hänsyn till deras rättigheter vid arvsfördelningen.

"Om det finns särkullbarn är det extra viktigt att bouppteckningen blir korrekt, eftersom deras rättigheter kan påverka fördelningen av arvet", säger Carina Thelin, rådgivare på Sparbanken Tanum.

Få ut pengar efter bouppteckning

När bouppteckningen är registrerad, ser man vem som är arvingar och då behövs ett arvskifte. Arvsskiftet är den juridiska processen där en avliden persons tillgångar fördelas mellan arvingarna enligt lag eller eventuellt ett testamente. Det är sista steget i behandlingen av ett dödsbo och innebär att äganderätten till tillgångarna övergår till arvingarna.

Carina Thelin, kundrådgivare på Sparbanken Tanum
Carina Thelin, kundrådgivare på Sparbanken Tanum

Vanliga frågor och svar

Läs mer:

Äldre par i en soffa bläddrar i en bok.
Senior couple looking in a book together

Testamente – Hur du skriver, förvarar och vad det kostar

Allt du behöver veta om att skriva ett testamente: vad det kostar, hur du gör, formkrav, regler och hur du skyddar sambos, barn och särkullbarn.
En äldre man, en kvinna och en tonårsflicka utanför en port.
Family arm in arm outside apartment

Arvsrätt och arvsklasser

Det finns flera faktorer som påverkar hur ditt arv fördelas och många ställer sig frågan – vem ärver mig?  Läs mer om arvsrätt, arvsklasser och hur olika arvsordningar kan se ut när inget testamente finns.

Caroline Zeedigh, kundrådgivare på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.