Våra tjänster

Vad är direktavkastning?

Kvinna jobbar på sin dator vid ett bord

Direktavkastning är ett mått på hur hög utdelningen i ett företag är i förhållande till aktiekursen. Den visar hur stor del av din aktieinvestering du får tillbaka varje år i utdelning. I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om direktavkastning och hur du räknar ut den.

Är hög eller låg direktavkastning bäst?

Direktavkastning används främst för att få en indikation om hur stor utdelning en aktie kan ge när du letar efter aktier att placera i. Hög direktavkastning är oftast förknippad med större utdelning. Det behöver dock inte alltid vara det bästa. Har ett företag som är relativt litet och nystartat en hög direktavkastning kan det vara bra att kolla upp om företaget verkligen kan betala ut utdelningen till aktieägarna. Är företaget större och mer etablerat kan du lita mer på att direktavkastningen stämmer.

En låg direktavkastning behöver inte alltid vara dåligt. Är företaget nystartat kan det hända att man använder vinsten till att återinföra i företaget för att utveckla det till det bättre så att det på sikt kan ge en bättre utdelning. Det är därför svårt att säga om hög eller låg direktavkastning är bäst. Hur du ska tänka kring direktavkastning när du väljer aktier beror helt på vad du har för investeringsstrategi.

Vad är skillnaden mellan direktavkastning och utdelning?

Medan direktavkastning är det mått som mäter hur stor utdelningen är i förhållande till aktiekursen så är utdelningen de faktiska pengar du som aktieägare får när aktien går med vinst. Till exempel kan två personer som köper samma aktie vid olika aktiekurser ha samma utdelning i kronor men olika direktavkastning på sina placeringar.

Hur räknar man ut en akties direktavkastning?

Du räknar ut direktavkastningen genom att dela aktiens utdelning med aktiekursen. Till exempel: Norra Bohuslän AB har en aktiekurs på 100 kronor och en utdelning på 5 kronor. Direktavkastningen blir då 5/100 = 5 %.

Vad påverkas direktavkastningen av?

Direktavkastningen på din placering påverkas av vilken utdelning företaget ger samt vilken kurs du köpte aktien i. Om en aktie faller i värde kan direktavkastning se väldigt hög ut. Då kan det vara idé att kolla närmare på varför aktiens kurs har fallit, om det till exempel är någonting i företaget som har förändrats som kan vara bra för dig att ha koll på inför framtiden.

Christoffer Svensson, rådgivare på Sparbanken Tanum

Aktier och aktiehandel

Hos oss kan du handla aktier till lågt courtage, från 0 kronor. Vi hjälper dig att komma igång med aktiehandel.

Aktiellt-obeskuren

Aktiellt

Håll dig uppdaterad på aktiemarknaden med hjälp av Aktiellt. Vår samlingsplats för allt om sparande och placeringar.

Caroline Zeedigh, kundtjänst på Sparbanken Tanum

Bli kund

Vill du bli kund i Sparbanken Tanum? Fyll i vårt formulär så ringer Caroline upp dig.