Våra tjänster

Rot och rut – så funkar det!

Vill du fixa hemma, men tänker låta någon annan göra jobbet? Om du vill anlita proffs som hjälper dig med städning eller trädgårdsarbete eller låta någon fackkunnig renovera ditt badrum kan du göra avdrag för det.

Hus i gammal stil i Fjällbacka

6 frågor om rut och rot - Arturo svarar!

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och Sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

  1. Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen?

    – Rot är en förkortning för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "Rengöring, Underhåll och Tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

  2. Hur funkar rut- och rotavdrag?

    Du kan få skattereduktion för arbetskostnad vid reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) och för hushållsnära tjänster (rut). Avdraget kan vara högst 30 procent av arbetskostnaden för rotarbete och 50 procent för rutarbete.

    Det arbete som utförts och betalats för under ett år dras mot inkomstskatten samma år. Det är datumet som du betalar som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på. Arbetet måste dessutom vara utfört senast 31 januari året efter.

  3. Hur gör jag för att få avdraget?

    – Firman du anlitar gör avdragen, så det är redan ordnat när du får din faktura. Du är däremot själv skyldig att hålla reda på hur stora avdrag du gjort sammantaget, så att du inte överskrider maxgränsen. Skatteverket skickar därför löpande ut information till dig om hur stora avdrag du gjort. Vet du med dig att du nått taket för dina avdrag kan det vara klokt att meddela utföraren det, så fakturan blir utan rot- eller rut-avdrag. Annars riskerar du kvarskatt i din deklaration. 

    Du måste ha betalat för tjänsten elektroniskt, för att avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt ska synas. Det är helt enkelt för att affären ska vara spårbar.

  4. Hur stora avdrag får jag göra?

    – Du kan få högst 75 000 kronor per år i rot- och rutavdrag. Av den summan får rotavdraget vara högst 50 000 kronor.

    Från och med 1 juli 2024 höjs taket för rotavdraget med 25 000 kronor från 50 000 till 75 000 kronor och samtidigt separeras taken för rot- och rutavdragen. Det innebär att det blir möjligt att göra avdrag på 75 000 kronor för rot och 75 000 kronor för rut, totalt 150 000 kronor per person och år.

  5. För vilka tjänster får jag utnyttja rot och rut?

    – Rot-avdraget gäller för reparation, underhåll, om- och tillbyggnad av din bostad. Du måste äga och minst delvis bo i bostaden, så avdraget kan inte användas i hyresrätter. I rut-avdraget ingår förutom städning, även till exempel barnpassning, reparation av vitvaror och snöskottning. Material och resekostnader ger däremot inte rätt till rot- och rutavdrag. 

  6. Finns det något mer som är viktigt att tänka på?

    – Ja, först och främst måste du ha en inkomst att göra avdragen mot. Du kan alltså inte få rot- eller rutavdrag utbetalade i rena pengar, utan avdragen kvittas mot andra skatter, avslutar vår privatekonom Arturo Arques. 

Låna till renovering?

Vid renovering är det vanligt att höja sitt bolån. Det kan öka bostadens värde och man kan undvika stora och dyra ingrepp i framtiden genom att underhålla sin bostad. 

Vill du veta mer om Rutavdrag?

Här får du veta vad som ingår i rutavdraget, hur det fungerar för pensionärer och hyresrätter samt vilka för- och nackdelar som finns.

Andra läste också

  • 5 tips för hållbar renovering

    Att renovera hållbart både för miljön, egna plånboken och långsiktigt över tid kan låta som en svår ekvation, men här får du expertens bästa tips.

    Renovera hållbart
  • 5 saker att ha koll på när du anlitar hantverkare

    Att anlita hantverkare kan vara en dans på rosor, men tyvärr också gå fel. Här är de fem viktigaste sakerna att ha koll på för att undvika problem!

    Undvik hantverksmissarna