Sju tips om veckopeng och månadspeng
Veckopeng och månadspeng är en bra start för att lära barn om pengar. Men hur mycket ska man ge och ska de få köpa precis vad de vill för pengarna? Här är våra 7 bästa tips!
Veckopengen är inte längre sedlar och guldpengar, idag är det Swish och kort som gäller. Ett säkrare sätt att förvara sina pengar, men också lite mer abstrakt. Därför är det viktigt att prata pengar med sitt barn på ett sätt som gör att de förstår värdet – utan att se pengarna fysiskt. Låter det svårt? Här kommer några handfasta tips till dig som är förälder eller förmyndare.
Vår användarstatistik visat att allt fler föräldrar ser fördelarna med att skaffa egna bankkort till barnen redan i åttaårsåldern. Ett eget bankkort i kombination med en app för ungdomar där barnet själv kan se sitt saldo är en bra start för att lära sig hantera pengar. Som förälder/förmyndare väljer du själv vilka banktjänster ditt barn ska ha. Sparbanken Tanum har inga åldersgränser på kort, Swish och Sparbankens app för ungdomar.
För att du ska känna dig trygg när ditt barn lär sig hantera sina pengar själv har vi en föräldraspärr på beloppsgränser, där du som förälder själv styr hur mycket pengar ditt barn får swisha och spendera på sitt kort.
Vägen till ett bankkort är alltså enkel. Det räcker med att förmyndaren/förmyndarna besöker närmsta kontor eller ringer till oss. Vi hjälper då till att starta upp ett konto, beställa bankkort och ordna eventuella digitala tjänster. Sedan kan barnet ladda ner bankappen för unga, Mobilt Säkerhets- eller BankID och Swish till sin telefon. Där kan ni sedan göra inställningar som att välja om och hur mycket barnet ska kunna swisha
Sen kan det digitala ekonomiska livet börja även för ditt barn. Har du frågor eller funderingar kan du självklart alltid kontakta oss på banken, både via mejl, våra kontor, via telefon eller chatta med oss på Facebook.
Detta och mycket mer ingår helt kostnadsfritt: